Dostupni linkovi

Presuda Perišiću početkom septembra


Netherlands -- Former Serb general Momcilo Perisic (L) in the courtroom of the War Crimes Tribunal in the Hague, 09Mar2005
Netherlands -- Former Serb general Momcilo Perisic (L) in the courtroom of the War Crimes Tribunal in the Hague, 09Mar2005
Haški sud je objavio kako će se (prvostupanjska) presuda u postupku protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, optuženog zbog zapovjedne odgovornosti nad zločinima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini zbog logističkog pomaganja direktnih počinitelja, objaviti 6.rujna (septembra) ove godine.

Podsjetimo, u završnim riječima tužiteljstvo je ustvrdilo da zločini u Sarajevu, Srebrenici i tijekom raketnog napada na Zagreb, prema optužbi "ne bi bili mogući bez logističke podrške Vojske Jugoslavije", kojoj je u sporno vrijeme optuženi Perišić bio na čelu.

Prema tužiteljstvu zločini su bili predvidljiva posljedica politike poticane iz Beograda.
TV snimak sa suđenja bivšem srbijanskom generalu Momčilu Perišiću, Hag, 28. mart 2011.

"Ciljevi te politike sprovođeni su vojnom silom. I u procesu tog sprovođenja životi običnih muškaraca, djece i žena bili su uništeni. Ovaj se predmet bavio kaznenom odgovornošću generala Perišića koji je u vrijeme na koje se odnosi optužnica (1993.-1995.) bio ključni vojni sprovoditelj državne politike SRJ u odnosu na Bosnu i Hercegovinu te Hrvatsku", izjavio je u završnim riječima tužitelj Mark Harmon.

Potčinjenost Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i drugih oficira iz SVK (Srpska vojska Krajine) Perišiću, po tužitelju, dokazuje činjenica da su oni bili plaćani, unaprjeđivani i raspoređivani preko 30. i 40. kadrovskog centra Glavnog stožera jugoslavenske vojske koje je optuženi osnovao.

Suđenje je počelo u kolovozu 2008.godine. Tužiteljstvo je (za dokazivanje 13 točaka optužnice zločina protiv čovječnosti, ubojstva, progone) izvelo 94 svjedoka te uvelo u dokaze 2500 dokumenta o kojima se često, zbog njihovog povjerljivog karaktera, raspravljalo na za javnost zatvorenim sudskim sjednicama.

Perišićeva je obrana izvela oko 30 svedoka, upola manje nego što je najavila uoči svog dokaznog postupka.

Obrana je u završnim riječima zatražila oslobađajuću presudu za svog klijenta tvrdeći da nije zapovjedao spornim formacijama u Hrvatskoj i BiH.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG