Dostupni linkovi

Presuda za ubistvo i zlostavljanje životinja u Čačku


Borivoje Obradovićsa advokatom Veljkom Smiljanićem
Borivoje Obradovićsa advokatom Veljkom Smiljanićem
Osnovni sud u Čačku osudio je Borivoja Obradovića iz gornjomilanovačkog sela Boljkovaca na novčanu kaznu od 60.000 (550 evra) dinara za ubistvo dva psa svojih komšija Stane Pavlović i Milutina Radovića. Obe strane nezadovoljne su presudom i najavlju žalbu, a u organizaciji za zaštitu životinja ORCA ističu da je kazna preniska.

Sud je ustanovio da je Obradović počinio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.
On je optužen da je na svirep način, sekirom, u noći između 31. januara i 1. februara 2010. godine usmrtio dva psa u dvorištu domaćinstava Pavlović i Radović. Milutin Radović iz Lalinaca odustao je od daljeg gonjenja Obradovića, ali Stana Pavlović nije želela da mu oprosti ubistvo skotne keruše. Ona nije zadovoljna presudom i očekuje da tužilac podnese žalbu. Elvir Burazerović iz organizacija za zaštitu životinja ORCA zadovoljan je osuđujućom presudom, ali ne i visinom kazne.

„Smatramo da je kazna od 60.000 dinara neadekvatna kako bi uticala preventivno da Borivoje Obradović više ne čini ovakva krivična dela, odnosno da njegova okolina ima poruku da je zlostavljanje životinja ozbiljno kažnjivo. Ovakva kazna, po našem dubokom uverenju, predstavlja bagatelisanje ovog krivičnog dela i predstavlja demonstraciju neprepoznavanja društvene opasnosti koje ovakvo delo nosi sa sobom“, ističe Burazerović.

Borivoje Obradović je u završnoj reči na suđenju izjavio da se ne oseća krivim. Njegov branilac Veljko Smiljanić rekao je da njegov branjenik nije ubio psa Stane Pavlović, a da je drugog psa usmrtio u samoodbrani.

„Mislim da je okrivljeni neosnovano osuđen, bez ikakvoh dokaza, tako da ćemo sigurno uložiti žalbu Apelacionom sudu“, najavljuje advokat Smiljanić.

Elvir Burazerović naglašava da se ovakva kazna uklapa se u praksu sudova u Srbiji kada je u pitanju krivično delo zlostavljanja životinja.

„Od oko 150 izrečenih krivičnih sankcija za zlostavljanje životinja, više od polovine su novčane kazne, a ostatak su uslovne. Istovremeno, u Srbiji je izrečeno pet zatvorskih kazni, a mi smo uvereni da je ovo trebalo je da bude šesta, imajući u vidu težinu, svirepost i odnos okrivljenog prema ovom krivičnom delu“, kaže on.
XS
SM
MD
LG