Dostupni linkovi

Bivši pripadnik Vojske RS osuđen na 17 godina za zločine u Vlasenici i Srebrenici


Ekshumanicija iz masovne grobnice u Vlasenici, na istoku BiH, 24. novembar 2017.
Ekshumanicija iz masovne grobnice u Vlasenici, na istoku BiH, 24. novembar 2017.

Bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS) Radi Gariću Sud Bosne i Hercegovine (BiH) drugostepenom presudom umanjio je kaznu sa 20 na 17 godina zatvora, saopšteno je iz Suda BiH u ponedjeljak, 17. januara.

U saopštenju se ističe da je Rade Garić osuđen zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima na području Vlasenice 1992. godine, na istoku BiH, te nad Srebreničanima 1995. godine.

Garić je 16. avgusta 2021. godine prvostepenom presudom bio osuđen na 20 godina zatvora, ali je nakon žalbe, oslobođen jednog dijela optužnice.

U Sudu BiH navode i da je, kao neosnovana, odbijena žalba Tužilaštva BiH na raniju presudu.

Rade Garić je, prema presudi, proglašen krivim zato što je počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva Opštine Vlasenica “ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, prisilnim nestancima osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja”.

U saopštenju Suda BiH navodi se da je Garić zločine činio od početka aprila 1992. godine, do kraja te godine, u okviru sistematičnog napada paravojnih, vojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema podacima udruženja preživjelih, u Vlasenici je ubijeno oko 2.800 Bošnjaka.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2005. godine osudio Dragana Nikolića zvanog Jenki, komandanta logora Sušica, na 20 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i mučenja bošnjačkih logoraša u Sušici.

Sud BiH na zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 40 godina osudio je Predraga Bastaha, zvanog Car i Gorana Viškovića, zvani Vjetar.

Na listi optuženih za ratne zločine u Vlasenici, između ostalih, je i Miroslav zvani Mićo Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.

Rade Garić je proglašen krivim i što je od 6. jula do kraja avgusta 1995. godine u svojstvu komandira interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade VRS učinio zločine “usmjerene protiv civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN Srebrenica”.

Garić je, prema saopštenju Suda BiH osuđen što je “počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva preduzimanjem inkriminisanih radnji okvalifikovanih kao druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja”.

Uz presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine kojom je potvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 14 bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske za genocid nad oko osam hiljada bošnjačkih civila.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Suđenje Gariću trajalo je od oktobra 2018. godine. Do izricanja presude, Rade Garić se nalazio u pritvoru, koji mu je izračen u martu 2021. godine.

U Sudu BiH navode da na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG