Dostupni linkovi

Presuda protiv RS u korist civilnih žrtava rata u Sarajevu


Sarajevo pod opsadom, arhivska fotografija
Sarajevo pod opsadom, arhivska fotografija
Općinski sud Sarajevo donio je i osmu presudu protiv Vlade Republike Srpske, a u korist sarajevskih civilnih žrtava rata. Riječ je o presudama povodom tužbi građana Sarajeva za ratne zločine izvršene tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine. Grupnu tužbu čini sedam porodica, koje su tužile RS za duševnu bol nanijetu zbog smrti nekog od njihovih srodnika tražeći naknadu na ime te nematerijalne štete. Ukupna odšteta po ovoj tužbi iznosi 239 hijada maraka, no hoće li i kada doći do isplate?

Prema presudi Općinskog suda u Sarajevu, Emira i Amra Mehmedić, supruga i kćerka ubijenog Safeta, trebalo bi da dobiju po 10 hiljada eura. Toliko iznosi naknada za duševnu bol koja im je nanijeta nakon ubistva muža i oca. Supruga Emira kaže kako nema tih para koje joj mogu vratiti muža Safeta:

„Moja kćerka i ja nismo uopšte podnijeli ovu tužbu zbog novaca, pogotovo ako uzmete taj uzrok zbog kojeg bi trebali dobiti te novce. Ja da sam u situaciji da biram između života mog muža, koji je bio jedan divan čovjek, dala bih sve, sve da se to nije dogodilo.“

Safet Mehmedić ubijen je u junu 1992.godine, na radnom mjestu u Sarajevu:

„Moj muž imao je radnu obavezu, civilna je žrtva rata, poginuo je. U ovom uvjerenju koje sam dobila iz firme gdje je radio, u Dalekovodima, rečeno je da ga je sijač smrti iz Nedžarića ubio.“

Osim porodice Mehmedić, ovom tužbom obuhvaćene su i porodice Azre Dokare, Omera Hanjalića, Huse Dževlana, Suvade Mehmedić i Dževada Ćerića. Nadoknada nematerijalne štete je utvrđena kriterijima Vrhovnog suda Federacije BiH i kreće se od tri i po do deset hiljada eura, što zavisi od krvnog srodstva sa žrtvom. Advokat Esad Hrvačić, koji zastupa civilne žrtve rata, ističe kako je zadovoljan presudom:

„Sa moralnog aspketa o odgovornosti RS-a, ovim sudskim odlukama su označeni krivci i punu odgovornost je preuzela RS.“

RS: Žalba na presudu

Ovo je osma po redu prvostepena presuda, a još ni prva iz polovine jula 2011. godine nije pravosnažna. Advokata Hrvačića to ne brine jer, tvrdi on, za sve postoje rokovi:

„Mi ne očekujemo da će RS sama doći i reći da će izvršiti te presude. Mi očekujemo značajne probleme u izvršnim postupcima, ali mi smo za svoje žrtve tražili i kamate do momenta izvršenja, tako da bez obzira koliko dugo trajali ti postupci, RS će samo te postupke poskupljivati za kamatne stope koje su plaćaju na osnovni dug.“

U svakoj presudi Vlada Republike Srpske je obavezna da tužiteljima u roku od mjesec isplati određene novčane iznose. Pored toga, u svakoj presudi postupajući sudija pozvao se na pravomoćne presude Haškog tribunala koje se odnose na komandante Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a Stanislava Galića i Dragomira Miloševića, a kojima je dokazan glavni krivac za opsadu grada i njene posljedice. Do sada je, kako kaže advokat Hrvačić, podnijeto oko tri hiljade pojedinačnih tužbi:

„Radi se oko 99 tužbenih zahtjeva. U jednim tužbenim zahtjevima se radi o članovima domaćinstava."

Na sve dosadašnje presude protiv Republike Srpske reagovalo je Pravobranilaštvo tog bh. entiteta. Slobodan Radulj, glavni pravobranilac, ističe kako će uložiti žalbu i na presudu sarajevskog Općinskog suda:

„Mi ćemo u zakonskom roku od 15 dana uložiti žalbu kantonalnom sudu u Sarajevu. Također ćemo ulagati žalbe na sve presude koje budu bile protiv RS.“

U posljedinjih godinu i po dana pred prvostepenim sudovima u Federaciji BiH je pokrenuto oko 4.000 tužbi protiv Republike Srpske za naknadu ratne nematerijalne štete, a na osnovu presuda Haškog tribunala protiv vojnog i političkog vrha Republike Srpske.

Prije tri godine Savez logoraša Republike Srpske predao je Općinskom sudu u Sarajevu više od pet stotina tužbi protiv Federacije BiH za ratne zločine počinjene u logorima u kojima su zatvarani i mučeni srpski civili i vojnici od 1992. do 1996. godine. Procesi su u toku i nijedan predmet još nije okončan.

********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG