Dostupni linkovi

Presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću 30. juna u Hagu


Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić (L) i Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka tokom rata u Hrvatskoj i BiH
Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić (L) i Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka tokom rata u Hrvatskoj i BiH

Presuda u ponovljenom postupku protiv bivših čelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića biće izečena 30. juna, potvrđeno je iz suda u Hagu.

Stanišić, bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović, glavni operativac SDB, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Četiri tačke optužnice terete ih za zločine protiv čovečnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužioci su tokom iznošenja završnih reči u ponovljenom procesu u aprilu tvrdili da su dokazali krivicu Stanišića i Simatovića.

Branioci nekadašnjih visokih funkcionera SDB zatražili su sa druge strane oslobađanje optuženih, tvrdeći da nijedna optužba tužilaštva, koje je prethodno tražilo doživotni zatvor za obojicu, nije dokazana.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću poslednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom i njegovim naslednikom, sudskim Mehanizmom, do sada nijedan funkcioner Srbije nije proglašen krivim za ta zlodela.

Posle prvog suđenja, Haški tribunal je Stanišića i Simatovića, u maju 2013, oslobodio krivice.

Tužioci su uložili žalbu, a apelaciono veće Tribunala je u decembru 2015. poništilo prvostepenu presudu i naložilo novo suđenje.

Kraj haškog suđenja za ratne šefove srpske tajne policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

Ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017, a tužioci su izvođenje svojih dokaza završili krajem februara 2019. godine. Sud je saslušao 51 svedoka optužbe.

Dokazni postupak odbrane počeo je 18. juna 2019, ali je dugo bio u prekidu zbog pandemije COVID-19. U odbranu Stanišića i Simatovića iskaz je dalo 29 svedoka, a poslednji je svedočio 8. oktobra prošle godine.

Prvooptuženi Stanišić nije prisustvovao ponovljenom procesu u Hagu zato što je, odlukom suda, u leto 2017. pušten na privremenu slobodu u Srbiju zbog bolesti.

Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije posle atentata na premijera Zorana Đinđića u martu 2003, a u Hag su prebačeni u maju te godine.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudom izjavili da nisu krivi.

U narednim godinama, tokom prvog i ponovoljenog procesa, Stanišić i Simatović su duge periode vremena provodili na privremenoj slobodi u Srbiji.

XS
SM
MD
LG