Dostupni linkovi

Žrtve razočarane presudom Karadžićevom savjetniku Tintoru


Vogošća 1996. godine, nakon što su srpske snage napustile ovu opštinu
Vogošća 1996. godine, nakon što su srpske snage napustile ovu opštinu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u prvostepenom postupku Jovana Joju Tintora, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina. Proglašen je krivim za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u sarajevskom naselju Vogošća od aprila do kraja jula 1992. godine.

Jovan Joja Tintor, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Vogošća i bivši savjetnik haškog optuženika Radovana Karadžića, osuđen je pred Sudom BiH za zločine protiv čovječnosti i učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem progona stanovništva nesrpske nacionalnosti sa područja Vogošće.

Sud je presudio da je kriv za sedam od osam tačaka optužnice za koje ga je Tužilaštvo BiH teretilo za nezakonito zatočavanje, mučenje, premlaćivanje i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjene u više logora u sarajevskoj općini Vogošća.

Planjina kuća, pansion Kon-Tiki, Bunker, Nakina garaža, kasarna JNA u Semizovcu, tek su neka od mjesta zatočenja, mučenja i ubistava nesrpskog stanovništva, za koje je Tintor i osuđen. Preživjeli logoraši su i na suđenjima za zločine u ovoj opštini opisivali mučenja koja su prošli. Jedan od njih je i Eset Muračević.

"Rukama su njih mlatili, tjerali da skinu sa sebe odjeću, da zagaze u rijeku koja protiče, repetirali puške u namjeri da pucaju u njih, pa ih ponovo tukli", navodi Muračević.

Muračević za Radio Slobodna Evropa kaže kako je 11 godina zatvora još jedna uvreda za žrtve i nova rana, tim prije što je Tintor u Srbiji osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Branka Petrovića, nakon jedne svađe. U Vogošći je, podsjeća, ubijeno više od 400 ljudi.

"Mislim da je ovo razočarenje za sve žrtve koje su očekivale, ako ne da bude drastično osuđen, a ono da se u okviru procesa protiv njega dođe do informacije o sudbini 60 Vogošćana koji se vode kao nestali, pored onih 297 koji smo već ekshumirali kao ubijene. Mislim da se Sud BiH nije vodio pravim kriterijima da zločincu pod čijom je ingerencijom kao predsjednika Kriznog štaba u Srpskoj opštini Vogošća ubijeno ili nestalo 400 ljudi", ističe Eset Muračević.

Presuda Tintoru donesena je na Međunarodni dan nestalih, a predsjednica Udruženja porodica nestalih Općine Vogošća Ema Čekić kaže kako su porodice razočarane.

"Samo 11 godina! Mi kao Udruženje i porodice smo potreseni ovom presudom. Molim sve one koji mogu da nam pomognu da nađemo naše najmilije jer se niko ne brine o našim kostima, ostalo je samo na porodicama", kaže Čekić.

Ilustrujući ulogu Jovana Tintora u Vogošći tokom rata, Čekić izdvaja: "Pamtim samo da je pala granata ispred moje kuće i da ja na njoj pisalo pozdrav od Joje Tintora. Tako da znači da sve što je granatirao i ubijao - ubio je Joja Tintor".

Tintor je jedino oslobođen tačke optužnice koja ga je teretila za prinudni rad.

Dokazujući Tintorovu krivicu, Državno tužiteljstvo je pozvalo više od 75 svjedoka, kao i četiri vještaka, dok je Odbrana saslušala oko deset svjedoka i jednog vještaka vojne struke.

Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.

Poznat i kao vojvoda Joja bio je aktivan član Ravnogorskog pokreta.

U nekoliko navrata njegovo je ime pominjano i u haškim sudnicama gdje su svjedoci na suđenju Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću opisivali strahote koje su preživjeli, poput masakra zarobljenih civila iz naselja Ahatovići, kada je ubijeno najmanje 15 zarobljenih civila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG