Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presuda dužnosnicima "Herceg-Bosne" potkraj maja


Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u postupku poznatom kao Prlić i ostali objavilo je kako će objaviti presudu šestorici bivših političkih i vojnih dužnosnika bosanskih Hrvata 29.svibnja ove godine.

Bivši premijer takozvane Herceg-Bosna Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, generali HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić – terete se za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja nehrvatskog stanovništva te pokušaj pripajanja određenih dijelova Bosne i Hercegovine Hrvatskoj.

Optužnica govori o periodu od 1992.do 1994.godine, tijekom kojeg su se dogodili brojni zločini prilikom eskalacije hrvatsko-bošnjačkog sukoba. Kao vođe udruženog zločinačkog poduhvata spomenuti su prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, bivši hrvatski ministar obrane Gojko Šušak, general Janko Bobetko te predsjednik tzv. Herceg-Bosne Mate Boban.

Kao rezutati protjerivanja, prilikom završnih riječi tužiteljstva 2011.godine, spomenut je napad na Stupni Do prilikom čega je ubijen veći broj civila bošnjačke nacionalnosti te uspostavljanje logora Heliodrom i Dretelj.

Tužiteljstvo je za optužene zatražilo ukupno 220 godina zatvora zbog protjerivanja nehrvatskog stanovništva 1993.godine.

Za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražena je osuda na po 40 godina zatvora, Ćorića 35, a za Pušića 25 godina zatvora.

Obrane su pak tijekom završenih riječi zatražile oslobađanje njihovih klijenata tvrdeći da Hrvatska nije vršila agresiju prema Bosni i Hercegovini te da navodnog sporazuma o podjeli države između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srbijanskog Slobodana Miloševića - nije bilo.

Suđenja je trajalo više od 4 godine, točnije od kraja travnja 2006., pa ga se po vremenu smatra najdužim suđenjem u povijesti Haškog suda.

U 465 radnih dana saslušano je ukupno 208 svjedoka. Njih 145 je pozvala optužba, a 61 obrana.

VIDEO LINK: Prvo stupanje pred sud šestorice optuženih
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG