Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuđena Azra Bašić zbog zločina nad Srbima


Azra Bašić, odnosno "Azra Dva Noža" ili "Krvava Azra", uhapšena je u SAD-u 2011. godine

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Azru Bašić, bivšu pripadnicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na 14 godina zatvora za ratni zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika počinjen od aprila do juna 1992. godine na području Dervente.

Bašićeva je prvostepenom presudom osuđena za ubistvo Blagoja Đuraša, civila koji je prethodno bio zlostavljan i pretučen u Domu Jugoslovenske narodne armije (Dom JNA) u Derventi. Njegovo tijelo pronađeno je tek 2003. godine.

Slaviša Đuraš, Blagojev sin, kaže da je svaka kazna za zločin koji je napravila mala, ali je pravda dijelom zadovoljena, a time je Tužilaštvo BiH pokazalo da može kada hoće dokazati strašne zločine.

"Za ove zločine koje je uradila prema mom ocu i ostalim zatvorenicima, sve ispod 30 godina je malo, ali sudi se po zakonu iz SFRJ, gdje je najveća kazna 15 godina. Njoj je u kaznu uračunat i pritvor u Americi, tako da će izaći do 2025. godine na slobodu, a mnogi ljudi koje je maltretirala, su oboljeli i umrli", govori Đuraš.

Đuraš: Pravda je dijelom zadovoljena
Đuraš: Pravda je dijelom zadovoljena

Ona je, kako je to zaključilo i Sudsko vijeće, van svake sumnje bila "jedina ženska osoba u Domu Jugoslovenske narodne armije", mjestu na kojem su bili zatočeni i mučeni srpski civili u Derventi 1992. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Sead Đikić je kazao da je Bašić oslobođena za tri tačke optužnice jer na osnovu iskaza koji su pročitani u sudnici Vijeće nije moglo donijeti odluku o eventualnoj krivici.

Na osnovu svjedočenja, Sudsko vijeće utvrdilo je da je Bašić zatvorenim civilima naredila da se skinu goli do pojasa i izuju bosi, da pojedu jugoslavenski novac, da bosi hodaju po staklu, te ih tjerala da sa tijela Đuraša ližu krv.

Takođe, proglašena je krivom i da je Bori i Petru Markoviću u maju 1992 godine u selu Polje nanosila snažne psihičke i fizičke bolove.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika u Derventi Drago Knežević kaže kako je pravda počela da djeluje u Bosni i Hercegovini, te da svi koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati za svoja zlodjela.

"Pogotovo Azra koja je zaklala Blagoja Đuraša. O onome šta je radila zaslužila je mnogo više, kad vidite kroz šta smo mi prošli i koja je to golgota i koje je to mučenje i paćenje. Ta Azra je pokojnom Mili Kuzmanoviću koji je umro u mladim godinama, sjekla uši i hvatala ga vrelim mašinama za genitalije", navodi Knežević.

Knežević: Bašić je zaslužila veću kaznu
Knežević: Bašić je zaslužila veću kaznu

Vrijeme je, vjeruju predstavnici žrtava, da licu pravde budu privedeni i oni koji su doveli Azru Bašić, ali i druge da čine zločine. Takođe, navode kako je ovo primjer da se zločin može kazniti, te da su dosadašnji slučajevi pokazali da ima propusta.

"Zadovoljni smo ovom presudom kad vidimo kakve su one do sada. Pogotovo Damiru Lipovcu koji je tukao, mučio, patio i izveo dva čovjeka, pucao u njih i ubio ih, a dobio je samo sedam godina zatvora", kaže predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika.

Azra Bašić je u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka, mada je Hrvatska nakon njenog hapšenja negirala da je ona bila pripadnica Hrvatske vojske.

"Azra Dva Noža" ili "Krvava Azra" krila se u gradiću Stenton u Sjedinjenim Državama pod imenom Isabella Bashich. Uhapšena je u martu 2011. godine u SAD-u prema potjernici i izručena je Bosni i Hercegovini.

[Hapšenje Azre Bašić u SAD-u, YouTube]

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG