Dostupni linkovi

Prestižna nagrada Milošu Teodoroviću za istraživačko novinarstvo


Prestižna nagrada Milošu Teodoroviću
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Prestižna nagrada Milošu Teodoroviću

Novinar Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović dobitnik je nagrade za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada SAD u Beogradu.

Miloš je nagradu primio za radio prilog o kućama desničarskog pokreta „1389“ na severu Kosova.

“Dok se javnost pitala ko su srpski mladići koji se tuku, pale i ruše na severu Kosova, često površno izveštavanje o napetoj situaciji značajno je nadrastao prilog koji je otkrio da na severu Kosova nacionalistički pokret ‘1389’ ima organizovane grupe mladića iz Srbije smeštene u zasebne kuće. Reporter je uspeo da dobije i pristup, razgovara sa njihovim predstavnikom i otkrije niz važnih činjenica o njihovim aktivnostima”, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrađenu priču Miloša Teodorovića možete pročitati OVDJE

Miloš Teodorović kaže da je zadovoljan što je nagrađen prilog koji slikovito govori o vrednosnom okviru nasleđenom iz devedesetih, a koji je na modifikovane načine eksplodirao posle 5. oktobra, što umnogome govori o duštvenom ambijentu u Srbiji danas.

“S druge strane, možda je tužno, ali je istinito da ova priča danas u Srbiji teško da bi gde i izašla što govori o tome kakvo je stanje u medijima”, rekao je Miloš Teodorović.

Nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji elektronskih medija, Milošu je uručio predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, a dodeli je prisustvovala i američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

"Institucije unajmljuju veliki broj ljudi da bi javnosti predočile svoju verziju istine", rekao je Obradović i dodao da to rad novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom čini težim, ali da uprkos tome taj vid novinarstva mora da postoji.

Američka ambasadorka istakla je da će ta zemlja u skladu sa svojim mogućnostima i ciljevima, kao i potrebama srpskog društva, nastaviti da pomaže nezavisne medije kako bi građani bili objektivno informisani.

Kuća pokreta 1389 na Kosovu, foto sa facebooka
Kuća pokreta 1389 na Kosovu, foto sa facebooka
"Za 15 godina SAD su u medijske projekte u Srbiji uložile 40 miliona dolara", rekla je Vorlik.

Nagradu u kategoriji štampanih medija dobio je novinar "Vranjskih novina" Nikola Lazić za seriju tekstova o pranju para Darka Šarića u Vranju, a u oblasti internet medija nagrađen je tekst troje autora – Stevana Dojčinovića, Bojane Jovanović i Mahira Šahinovića za serijal Tekstova o nepravilnostima tokom privatizacija.

Ove godine za nagradu je konkurisalo četrdeset dvoje novinarki i novinara sa šezdeset sedam radova što je rekordan broj prijavljenih i gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

Miloš Teodorović dobitnik je nekoliko prestižnih novinarskih nagrada, među kojim je i nagrada iz 2009. za dokumentarni film 'Vrela krv', koji govori o jačanju ekstremno desnih organizacija u Srbiji posle 2000. godine. Film je nagrađen priznanjem NUNS-a i Ambasade SAD u Beogradu za 2009. godinu, kao i nagradom na Filmskom festivalu u Sarajevu iste godine.

Pre toga, 2006. godine, Milošu Teodoroviću dodeljena je i najprestižnija nagrada za radio stvaralaštvo u Srbiji, za reportažu pod naslovom "Slučaj JG Paulika", o pedofiliji i trgovini decom na siromašnom jugu Srbije. Za istu reportažu dobio je i nagradu Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) za 2007. godinu.

Miloš Teodorović od 1999. godine član je beogradskog dopisništva Radija Slobodna Evropa, gde radi kao novinar i urednik.

Pored toga, od 2000. godine sarađuje i u beogradskoj nezavisnoj televizijskoj produkciji «Arhitel». Među autorima je filma o odgovornosti srpskih intelektualaca za uspon i pad Slobodana Miloševića «Akademici» (2002.), serijala «Jače od droge» (2001.), dokumentarnih filmova «Vođe» i «Raskršće» (2004.).
XS
SM
MD
LG