Dostupni linkovi

Preševo: Nezaposlenost najveći problem


Preševo, ilustrativna fotografija
Preševo, ilustrativna fotografija

Opština Preševo, koja se poslednjih meseci u medijima svakodnevno pominje zbog velikog broja izbeglica koje stižu sa istoka, i sama ima problem sa iseljavanjem mladih zbog nedostatka radnih mesta i velike nezaposlenosti.

Preševo je jedna od 46 nerazvijenih opština u Srbiji sa veoma visokom stopom nezaposlenosti koja se kreće između 60 i 70 odsto.

Nezaposlenost, pored toga što izaziva brojne socijalne problem, prouzrokuje i sve veće iseljavanje mladih Albanaca, Srba i Roma, koji bolji život traže u zemljama Evropske unije.

Oni koji ostaju, oslanjaju se na pomoć rođaka iz dijaspore, koja više nije tako izdašna kao nekada.

Šaip Kamberi
Šaip Kamberi

Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije kaže za Radio Slobodna Evropa da su, pored toga što još nije počela primena sporazuma o priznavanju diploma sa Kosova, glavni uzroci visoke stope nezaposlenosti mladih, propala ekonomija, nedostatak investicija i podsticaja u privredi.

“Ekonomija je, čak i ona iz bivše SFRJ uništena, zbog loše i kriminalne privatizacije koja je svuda bila ista pa i ovde, ali je osnovni problem što Vlada nikako da preduzme konkretne poteze u vidu nekog određenog programa u vidu stimulativnih mera za jačanje lokalnog biznisa, niti je preporučla nekog stranog investitora za otvaranje novih radnih mesta u ovim opštinama”, kaže Kamberi.

I mladi ljudi iz Preševa kao najveće probleme juga Sribije apostrofiraju nezaposlenost i besperspektivnost opsatnka u tom gradu na krajnjem jugu Srbije, na Koridoru 10 i neposrednoj blizini granice sa Makedonijom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link

Prema Kamberijevim rečima zbog takve situacije mladi Albanci, Srbi i Romi, sve češće napuštaju jug Srbije u potrazi za boljim životom u Evropskoj uniji, a oni koji ostaju uglavnom se oslanjaju na pomoć dijaspore, koja više nije obilna kao nekada.

“Takva situacija podstiče mnoge mlade ljude, koji praktično više ne vide perspektivu ovde, da pokušavaju da se snalaze u zemljama Evropske unije zbog čega su migracije dosta velike. Kod Albanaca postoji neki vid međusobne solidarnosti dijaspore i lokalnog stanovništva pa se i dalje pomažu porodice, ali ne u nekoj značajnijoj meri kao ranije, zbg čega mladi odlaze. Naravno da ova loša ekonomska situacija utiče na sve stanovnike pa postoje migracije i Srba, kao i Roma koji ovde žive”, kaže Kamberi.

XS
SM
MD
LG