Dostupni linkovi

Prešao oko tri kilometra na kolenima za svoja prava


Vladimir Nikitović
Duško Filipović (54) iz gornjomilanovačke varošice Rudnik u ponedeljak je na kolenima, hodajući četvoronoške prešao oko tri kilometra kako bi nadležnim institucijama skrenuo pažnju na svoj problem.

On od opštinskih vlasti traži da mu zaštite porodičnu kuću na Rudniku koja mu je ugrožena miniranjem u rudniku olova i cinka na istoimenoj planini.

Filipović kaže da svi pređašnji pokušaji, pa čak i sudski postupci koje je vodio da bi mu se nadoknadila šteta nastala širenjem rudnika, nisu urodili plodom. Kako je izjavio za naš radio, niko ništa nije preduzeo, pa je bio prinuđen na radikalne metode, poput hoda na kolenima.

"Kad nisam mogao kao čovek, onda sam, pošto pas ima veća prava od mene, rešio da pokušam na ovaj način. Poslušao sam reformiste da se reformišem i da prohodam drugačije. Možda ću doći do neke bolje ideje ovakvim hodanjem četvoronoške", kaže on.

Filipovićeva kuća nalazi se u neposrednoj blizini površinske eksploatacije rude olova i cinka, zbog čega su inspekcijske službe zabranile njeno korišćenje. On naglašava da rudnik kontaminira čitavo područje i da je broj obolelih uvećan 25 puta.

"Pucali su crepovi, pucali su zidovi, kuća mi je naprsla na 180 mesta. Prekinuli su mi dotok vode, zatrovali je arsenom, cinkom i olovom. Otac mi je umro od raka pluća", navodi Duško.

Duško Filipović je nakon hoda na kolenima dugog tri kilometra svoj zahtev podneo Socijalističkoj partiji Srbije u Gornjem Milanovcu, predsednicima opštine i lokalne Skupštine opštine, kao i predstavnicima Srpske napredne stranke.
  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

XS
SM
MD
LG