Dostupni linkovi

Prepirke oko Parade ne prestaju: Amfilohije optužuje Kacina


Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije
Nedavna Gay parada u Podgorici uzburkala je strasti na javnoj sceni koje se još ne smiruju. Svojim nastupima mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije ne prestaje da provocira podržavaoce Parade. U posljednjoj izjavi fokusirao se na izaslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina koji je zatražio pokretanje odgovornosti Amfilohija zbog govora mržnje i poziva na linč uoči podgoričke parade.

Mitropolit Amfilohije optužio je poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina kako na silu pokušava da mijenja svijest u Crnoj Gori podržavajući održavanje gay parada u njenim gradovima.

Time, kako je rekao, on i njemu slični “ponižavaju državu i narod kome se nameće način života koji propagira tridesetak ljudi i zbog čega se angažuje policija”. Ono što Kacin i njemu srodni traže od Crne Gore po Amfilohiju, slikovito bi se moglo pretočiti u poruku: „Crnogorci, skinite gaće da biste se integrisali u Evropu”.

Reagujući na takav nastup u izjavi za Radio Slobodna Evropa Jelko Kacin konstatuje:

,,EU se ne bavi stilom oblačenja jednog naroda ili jedne države pa nešto tako nijesmo tražili i nećemo tražiti. Moj odgovor je da ja ne dozvoljavam da se on vadi ili prepucava preko mojih ramena. Jedino što sam do sada rekao i što ću ponoviti stotinu puta glasi – Crna Gora se dokazala kao država, branila je svoj ustav, omogućila je šetnju koja se zove Parada ponosa i to je to. Na drugoj strani, neki su to željeli spriječiti.“

Podsjetimo, mitropolit Amfilohije uoči podgoričkog Gay prajda pozvao je organizatore da odustanu od “parade bestidnosti” izjednačavajući homosekusalizam sa pedofilijom i incestom, a nakon njenog održanja upozorio je kako je obeščašćen crnogorski brk koji je bio logo parade.

Sa komentarom na Amfilohijev osvrt, među prvima oglasio se upravo Jelko Kacin pozivajući na utvrđivanje odgovornosti kako huligana koji su napadali policiju koja je obezbjeđivala skup, tako i njihovih duhovnih mentora i patrona:

Jelko Kacin
Jelko Kacin
“Ali to je stvar institucija crnogorske države. Ja očekujem da će se i u tom slučaju crnogorska država pokazati kao pravna država, kao jednaka i pravedna prema svima i da će prema svima postupiti bez razlika. Ja mislim kao funkcioner evropske institucije da je odgovornost mentora mnogo veća nego samog počinioca”, naveo je Kacin.

U međuvremenu ne smanjuje se jaz između crkve i LGBT zajednice u Crnoj Gori. Mitropolija crnogorsko-primorska za subotu je u Podgorici najavila Petkovdansku litiju za, kako su nazvali, crnogorsku čast, obraz, svetinju braka i rađanje djece. Tim povodom oglasio se LGBT Forum Progres pozivajući svoje pripadnike da se pridruže litiji i doprinesu uspostavljanju mira i dijaloga.

Da li je tako nešto uopšte moguće nakon podgoričke parade, pitali smo direktora Foruma Progres Stevana Milivojevića:

“Ja vjerujem da će tamo biti LGBT osoba jer isto tako kako su oni članovi LGBT zajednice tako su i vjernici. Dakle, to su dva identiteta koja nema potrebe da se razdvajaju i zbog toga smatramo da je izuzetno bitno da sveštena lica kao što je gospodin Amfilohije ne poziva i ne širi tu mržnju i tako odbijaju LGBT osobe od crkve ili bilo koje druge vjerske institucije. Ja se iskreno nadam da će sjutrašnja litija da će ići u pravcu pomirenja”, kaže Milivojević.

No, takva očekivanja raspršio je paroh podgorički Velibor Džomić koji je poziv Milivojevića da LGBT osobe prisustvuju litiji u subotu doživio kao provokativan i nepristojan gest. Takve osobe, kako je rekao Džomić, dobrodošle su samo ako se pokaju i prihvate jevanđeljske vrijednosti i hrišćanski život.

Ipak, Stevan Milivojević ne odustaje i poziva mitropolita Amfilohija da u subotu ne ponovi govor mržnje pošto njegova riječ u ovoj zemlji ima težinu i nosi odgovornost.

“Kako utiče na ostatak zajednice tako i utiče na LGBT zajednicu pogotovo onaj njen dio koji su vjernici. Mi ga pozivamo na taj razum, partnerski i humani odnos i da jednostavno ima tu potrebu da svakoga u crnoj Gori zaštiti od nasilja i mržnje, uključujući I LGBT zajednicu”, poručio je Milivojević.
XS
SM
MD
LG