Dostupni linkovi

Preminuo političar i profesor Nijaz Duraković


Nijaz Duraković, FOTO: radiosarajevo.ba
Nijaz Duraković, FOTO: radiosarajevo.ba
Ugledni profesor i političar Nijaz Duraković preminuo je u nedjelju u Sarajevu.

Bio je predsjednik Saveza komunista BiH, a od 1992. do 1996. godine obnašao je funkciju člana ratnog Predsjedništva Republike BiH.

Duraković je bio i predsjednik Socijeldemokratske partije BiH. 2002. godine nakon izbora, nezadovoljan rezultatima, ali i zbog neslaganja s njenom politikom i tadašnjim predsjednikom stranke Zlatkom Lagumdžijom istupio je iz SDP BiH.
Durakovićev politički rad obilježilo je protivljenje vladavini nacionalnih stranaka, te zagovaranje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Do 2006. godine bio je zastupnik u predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kasnije pristupa Socijaldemokratskoj uniji BiH, gdje je bio na poziciji člana Predsjedništva.

Njegov politički rad obilježilo je protivljenje vladavini nacionalnih stranaka, te zagovaranje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

Bio je žestok kritičar loše političke situacije u zemlji, te ukazivao na loš socijalni položaj građana.

Ukazivao je na korupciju i kriminal, te se žestoko suprotstavljao nacionalnim podjelama, naročito u Hercegovini, apelujući na ukidanje sistema “dvije škole pod jednim krovom”, smatrajući ga neprihvatljivim.

Zalagao se za konstitutivnost naroda BiH na cijeloj njenoj teritoriji.

Duraković je bio i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova.

Rođen je u Stocu 1949. godine.
XS
SM
MD
LG