Dostupni linkovi

Preminuo predsednik Severne Koreje Kim Džong IlPreminuo Kim Jong II, lider Sjeverne Koreje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
VIDEO: Preminuo vođa Severne Koreje Kim Džong Il

RSE

SAD su na smrt severnokorejskog lidere reagovale saopštenjem da "budno" prate situaciju i istakle da se Vašington zalaže za "stabilnost" na korejskom poluostrvu.

"Budno pratimo informacije o smrti Kim Džong-Ila. Predsednik (Barak Obama) je u obavešten o razvoju događaja i u bliskom smo kontaktu s našim saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu", gde SAD poseduju baze sa hiljadama stacioniranih ljudi, naveo je u kratkom saopštenju portparol Bele kuće.

Kim Džong-Il, koji je bio lošeg zdravlja od moždanog udara 2008, imao je 69 godina prema zvaničnoj biografiji.

Od smrti svog oca Kim Il-sunga 1994. gvozdenom rukom upravljao je Narodnom Demokratskom Republikom Korejom, jedinom komunističkom dinastijom u istoriji, u kojoj vladaju kult ličnosti i cenzura.

Kim Džong-Il je umro u trenutku kada su Vašington i Pjongjang ponovo pokrenuli direktne konsultacije o severnokorejskom nuklearnom oružju, uz povremeno posredovanje Kine, jednog od malobrojnih saveznika severnokorejskog režima.

VIDEO: Koreanci oplakuju vođu


Dvanaest dana žalosti u Severnoj Koreji

Zastava na severnokorejskom ambasadi u Pekingu spuštena je u ponedeljak na pola koplja.

U Južnoj Koreji, vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a vlada je najavila hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Odnosi između dve Koreje su zategnuti od primirja potpisanog posle Korejskog rata (1950-1953).

U Japanu je najavljena hitna sednica vlade, a iz Tokija su upućeni izrazi "saučešća" zbog "iznenadne smrti" Kim Džong-Ila.

Prema zvaničnoj biografiji rođen je 16. februara 1942. Umro je 17. decembra ujutru od "jakog infarkta miokarda i srčanog udara" u svom luksuznom blindiranom vozu, tokom putovanja, navodi severnokorejska agencija.

O novom severnokorejskom lideru Kim Džong-Unu, koji je poslednjih godina unapređen kao političar i vojnik, malo se zna.

VIDEO: Nasljednik sjevernokorejske dinastije
Nasljednik sjevernokorejske dinastije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Državni mediji pozvali su stanovništvo da ga prizna za novog lidera. "Svi članovi partije, vojske i javnosti moraju da poštuju vlast druga Kim Džong-Una", navodi agencija KCNA.

Kim Džong-Il biće sahranjen 28. decembra u Pjongjangu. Dani žalosti traju od 17. do 29. decembra.

Reakcije iz sveta na vest o smrti Kim Džong Ila

Reakcije iz sveta na vest o smrti Kim Džong Ila

Svetske vlade dočekale su vest o smrti severnokorejskog lidera Kim Džong-Ila kao događaj koji bi mogao da destabilizuje region zbog prenosa vlasti na Kimovog sina, ali i kao priliku za novi diplomatski početak Severne Koreje.

Rusija, koja je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju diplomatske i ekonomske odnose sa Severnom Korejom, uputila je saučešće zbog Kimove smrti.

U Kini, najvećem savezniku Severne Koreje, portparol ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosu nazvao je Kima "velikim liderom" i rekao da Kina veruje da će stanovnici Severne Koreje "svoju veliku tugu pretvoriti u snagu, ujediniti se kao jedan i nastaviti da rade na ciljevima severnokorejskog socijalizma".

Evropska unija "pažljivo" prati situaciju u Severnoj Koreji posle smrti njenog lidera, kazao je portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je izraze saučešća, ali i dodao da bi Kimova smrt "mogla da bude tačka preokreta za Severnu Koreju".

Vest o smrti severnokorejskog lidera uzdrmala je i finansijska tržišta u Aziji, nagoveštavajući dalju nestabilnost na podeljenom korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG