Dostupni linkovi

Umro Abdolhasan Banisadr, prvi iranski predsednik posle revolucije 1979. godine


Abdolhasan Banisadr bio je prvi predsednik Irana kada je u Iranskoj revoluciji 1979. ukinuta monarhija - od 4. februara 1980. dok ga parlament nije opozvao 20. juna 1981. godine.
Abdolhasan Banisadr bio je prvi predsednik Irana kada je u Iranskoj revoluciji 1979. ukinuta monarhija - od 4. februara 1980. dok ga parlament nije opozvao 20. juna 1981. godine.

Prvi iranski predsednik posle islamske revolucije 1979. godine u Iranu Abdolhasan Banisadr umro je u 89. godini, saopštila je njegova porodica.

Porodica je navela da je umro u bolnici u Parizu posle duge bolesti, prenosi Beta pozivajući se na AP. Bio je prvi predsednik Irana kada je u Iranskoj revoluciji 1979. ukinuta monarhija - od 4. februara 1980. dok ga parlament nije opozvao 20. juna 1981. godine.

Pre nego što je postao predsednik bio je ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi.

Banisadr je pobegao iz Teherana posle opoziva zbog dovođenja u pitanje rastuće moći sveštenstva kako je zemlja postajala teokratija.

Među morem šiitskih sveštenika u crnim odorama Banisadr se razlikovao po svojim zapadnjačkim odelima i francuskom obrazovanju. Te razlike su ga samo izolovale kada su nacionalisti nastojali da uvedu ekonomiju socijalističkog tipa u Iranu.

Banisadr nikad nije učvrstio vlast u vladi koju je navodno vodio pošto su događaji daleko van njegove kontrole, kao što je talačka kriza sa američkom ambasadom i iračka invazija Irana, dodatno doprineli metežu posle revolucije.

Prava vlast je čvrsto bila u rukama vrhovnog vođe ajatole Ruhole Homeinija, sa kojim je Banisadr sarađivao dok je bio u izgnanstvu u Francuskoj i koga je sledio nazad u Teheranu u revoluciji.

Međutim, Homeini je odbacio Banisadra posle samo 16 meseci na dužnosti. Banisadr je pobegao nazad u Pariz i tu ostao decenijama.

XS
SM
MD
LG