Dostupni linkovi

Odlazak Tuste, frontmena KUD Idijota


Branko Črnac-Tusta, FOTO: Dare Brenko/kudidijoti.com
Branko Črnac-Tusta, FOTO: Dare Brenko/kudidijoti.com
U Puli je u nedjelju, nakon dvogodišnje borbe s rakom pluća, preminuo Branko Črnac-Tusta, frontmen legendarne pank grupe "KUD Idijoti", osnovane početkom 80-tih. Zbog svojih angažiranih pjesmama i stavova pulski pankeri s Tustom na čelu, bili su popularni u cijeloj regiji, ostvarili su i međunarodnu karijeru, ali najtužnija je, nakon vijesti o smrti, njihova Pula.

„Tustin gubitak za Pulu je, nenadoknadiv, on je pravi pulski heroj", ističe novinarka Glasa Istre Lara Bagar. "Sve generacije u zadnjih 30 godina su stasale uz IDIJOTE, oni su neizostavni dio ne samo pulske kulture nego pulskog života, a Tusta nije bio samo glazbenik i panker nego i 'uljanikovac', uvijek na strani naroda."

KUD Idijoti su osnovani početkom 1981, a širu popularnost su stekli 1987, nakon što su pobjedili na Omladinskom festivalu u Subotici, u konkurenciji čak 300-injak sastava. Nakon toga kreću s nastupima u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji.

Upravo u Italiji, na festivalu mediteranskih zemalja, došlo je gotovo do međunarodnog incidenta, nakon što su talijanski karabinjeri prekinuli izvođenje pjesme 'Bandiera rossa'.

"Njihovu beskompromisnost i angažiranost najviše je razumijevala urbana publika, i to u cijeloj regiji," ističe glazbenica i novinarka Hrvatskog Radija Pula Jana Vučković. "Moglo bi se tako reći," kaže Vučković, "da su bili veće zvijezde u Beogradu ili Novom Sadu, nego li nekom malom hrvatskom mjestu u Slavoniji ili Dalmaciji. Kad pomislim na njih i na frontmena Tustu prva mi je na pameti njihova legendarana obrada čuvene talijanske partizanske pjesme 'O bella ciao'."



Tusta, Sale Veruda, Ptica, Fric, bazična su četvorka KUD-a IDIJOTI, prije 15-tak godina Ptica i Fric odlaze iz benda, ali i danas su, kaže za Radio slobodna Europa jedan od njih, Nenad Marjanović–Fric, ponosni na vrijeme provedeno u bendu, a pogotovo na 90-te kad su bili proglašavani i državnim neprijateljima:

„Kad smo mi 90-tih rekli da se nije dobro 'klati' onda su nam rekli 'da, vi ste za Veliku Srbiju'. Bili smo apsolutno neomiljeni, bili smo zabranjivani u vlastitom gradu zbog našeg stava koji je bio antifašistički, ništa više od toga, niti jugoslavenski, ni turski ni bugarski, jednostavno – antifašistički. Ali u doba Franje Tuđmana, to nije išlo. Frontmen Branko Črnac –Tusta, s kojim sam ostao, prije svega, prijatelj, bio je naš 'glasnogovornik'. Kad raširi ruke pred publikom, s pofarbanom crvenom kosom, u crvenoj majici, kad zauzme gard i okrene se prema publici, ona mu je, jednostavno vjerovala...“

Izdali su 9 albuma, među poznatijima 'Megapunk', 'Istra ti materina', 'Cijena ponosa' i druge, održali su brojne koncerte, a u državama bivše Jugoslavije nastupali u Skopju, Beogradu i Novom Sadu.

„Ti duhoviti i beskrajno principijelni dečki bili su predvodnici novog, neglazbenog žanra, već nekog novog 'glazbenog duha', koji se počeo događati krajem 70-tih i krjem 80-tih“, ističe pulski kompozitor i glazbenik Branko Radić, koji je u jednom trenutku čak svirao trubu s KUD-om IDIJOTI.

Tusta nije dočekao humanitarni koncert koji su mu prijatelji pripremali za 24. listopada u legendarnom pulskom klubu 'Uljanik', gdje su davnih 80-tih i započeli karijeru. Saznajemo da će se koncert, pod istim nazivom '"Jebem ti rak! Branko Črnac Tusta - Za tebe!" ipak održati, a oproštaj s Tustom, koji je bitku s bolešću izgubio u 57-oj godini života, bit će u srijedu 17. listopada.
XS
SM
MD
LG