Dostupni linkovi

Svijet žali za Džordžom Martinom


Džordž Martin u parku u Havani pored skulpture Džona Lenona, po kojem par nosi ime

Priredila: Milena Mitrović

Preostali članovi legendarnog benda “Bitlsi” i druge muzičke zvijezde širom svijeta žale za preminulim producentom Džordžom Martinom (George Martin), ističući njegov doprinos u nastanku fenomena “livepurskih čupavaca”.

Tako je Pol Makartni, član nekadašnjih “Bitlsa”, rekao je da je Martin za njega bio kao drugi otac i da je zaslužio da ga proglase počasnim, petim članom ovog slavnog benda.

Bio je pravi gospodin. Smatrao sam ga svojim drugim ocem. Vodio je bend takvom vještinom i humorom da je postao istinski prijatelj moje porodice. Ako je iko zasluži da ponese titulu 'petog Bitlsa', onda je to svakako Martin“, napisao je na svom blogu legendarni basista.

Za ovog čovjeka me vežu lijepe uspomene i zauvijek će ostati u mom sjećanju”, piše dalje Makartni.

Na njegovom blogu se dalje navodi: „Od dana kada je bendu omogućio prvi ugovor pa sve po posljednjeg puta kada sam ga vidio, on je za mene bio najvelikodušniji čovjek, intelektualc i muzičar kojeg sam imao priliku da upoznam“.

Vijest o Martinovoj smrti, koji je preminuo u 90. godini, prvi je na Tviteru objavio nekadašnji bubnjar ove grupe Ringo Star.

"Neka Bog blagoslovi Džordža Martina, mir i ljubav za Džudi i njegovu porodicu”, napisao je.

Uz poruku “Džordže, hvala ti za ljubav i ljubaznost", Star je objavio i zajedničku fotografiju grupe sa Martinom.

Bio je jedan od najuticajnijih producenata u muzičkom svijetu, a ugovor sa "Bitlsima" potpisao je u trenutku kada nijedna druga producentska kuća nije željela da sarađuju sa tim mladim bendom.

Nagrade i uspjesi legendarnog Martina

Tokom njegove šezdestogodišnje karijere, Martin je producirao skoro sve albume “Bitlsa”. Osim sa njima, radio je i sa Džefom Bekom i grupama "Amerika" i "Čip trik" .

Pjesma “Candle in the Wind”, koju je uradio sa Eltonom Džonom, prodata je u više od 37 miliona kopija.

Osvojio je šest “Gremija”, kao i jednu od najprestižnijih nagrada u britanskoj produkciji - "Ajvor Novelo".

Martinov menadžment prenio je zahvalnost njegove porodice svima koji su im uputili poruke podrške i saučešća.

XS
SM
MD
LG