Dostupni linkovi

Preminuo Džejms Perdju, bivši američki pregovarač na Balkanu


Džejms Perđu
Džejms Perđu

Bivši američki pregovarač na Balkanu Džejms Perdju (James Pardew) preminuo je 78. godini, preneli su danas (6. jun) američki lokalni mediji.

List Demokratska gazeta iz Arkanzasa (Arkansas Democrat Gazette) preneo je da je Perdju preminuo u sredu, 2. juna, ali nije naveo uzrok smrti.

Perdju je bio u pregovaračkom timu o Dejtonskom sporazumu i rukovodio je Programom vojne obuke za BiH od 1996. do 1999. godine. Bio je i pregovarač Okvirnog sporazuma u Makedoniji 2001. godine.

Diplomata je bio uključen u pregovore o Kosovu sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i raznim kosovskim političkim liderima.

Kako piše na sajtu Vikipedija (Wikipedia) na engleskom, posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Perdju je pomagao u uspostavljanju američkog i međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Bio je diplomata za vreme predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) i Džordža Buša (George Bush) kao i službenik obaveštajne službe američke vojske.

Perdju je za vreme Klintona bio između ostalog zastupnik za vojnu stabilizaciju na Balkanu, a za vreme Buša i ambasador SAD u Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG