Dostupni linkovi

Premijerov prebjeg znak da se bliži Assadov krah


Riyad Hijab
Riyad Hijab
Nova sirijska vlada radi bez problema, tvrde u Damasku, a nakon što su morali priznati bijeg premijera Riada Hijaba za koga su prethodno tvrdili da je smijenjen. Hijab je do sada najviši predstavnik režima koji je prebjegao na stranu opozicije i po ocjeni analitičara to je znak da je pad režima sve izvjesniji.

Hijab je počeo planirati bijeg u trenutku kada ga je Assad postavio za premijera sa ultimatumom - uzmi posao ili umri, prenose njegovi suradnici.

Assada je do sada napustio popriličan broj visokih oficira, običnih vojnika, kao i jedan broj diplomata, no ovo je ipak najveće poniženje za Assada, mogući i ključni trenutak u rušenju režima, smatraju analitičari.

Bivši premijer pripadnik je sunitske većine i očito je da elita koja je do sada podržavala režim postaje sve nezadovoljnija stanjem u zemlji i opire se nasilju, a posebno krvoproliću koje provodi režim.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je da se režim iznutra urušava i da su mu odbrojani dani. Američka državna tajnica Hillay Clinton očekuje se krajem tjedna u Turskoj gdje će se održati niz sastanaka vezanih uz Siriju.

Francuski šef diplomacije bijeg Hijaba na stranu opozcije smatra dokazom da režim gubi podršku zbog nasilja koje provodi prema svojim građanima. Procjenjuje se da je u sukobu u Siriji do sada poginulo oko 19 tisuća ljudi.

Assadov režim posljednjih mjeseci pretrpio je nekoliko značajnih udaraca. U napadu na sjedište tajnih službi u Damasku 18. jula poginuo je i ministar obrane i Assadov zet. Samo nekoliko sati prije nego je objavljeno da je premijer Hijab prebjegao na stranu opozicije u sjedištu državne televizije u Damasku u eksploziiji bombe ranjena su tri uposlenika, što je potvrdilo tezu da je sistem ranjiv i da pobunjenici mogu napasti žile kucavice režima.

Ipak, ne treba prerano donositi zaključke, snaga režima je u uskom krugu oko predsjednika Assada, i premijer nije osoba značajnijih ovlasti. Njegov bijeg ne znači da će vojska smanjiti napade na pobunjenike, posebno u Allepu. Bombardiranja se nastavljaju. Opozicijski aktivisti tvrde da vojska pojačava ofenzivu, a državna televizija ponavlja da se vojska sukobljava s „terorističkim grupama“.
XS
SM
MD
LG