Dostupni linkovi

BIA potvrdila autentičnost snimka sastanka obaveštajaca


Ilustrativna fotografija

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka, o kom je izveštavao Radio Slobodna Evropa (RSE), a u kom se vidi susret dvojice muškaraca, dok pripadnik Ruske vojne obaveštajne službe (GRU) navodno daje mito „srpskom agentu”.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obaveštajac.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je, kako navodi Tanjug, da je u poslednjih 24 sata, uz načelnika Vojnobezbednosne agencije (VBA) generala Đuru Jovanića, imao više razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u vezi sa ovim slučajem.

Tanjug je preneo Vulinovu izjavu da je „situacija ozbiljna“, kao i da očekuje da u toku sutrašnjeg dana Vučić pozove i okupi „sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije”. Vulin je, prema navodima Tanjuga, hitno napustio sednicu Skupštine Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas za list “Blic” da se VBA, po nalogu predsednika Vučića, bavi ovim slučajem.

Brnabić je za ovaj list navela da će kasnije imati više informacija o tome.

RSE je 18. novembra objavio da je na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra objavljen video u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih dvojice. Čovek koji se u opisu navodi kao “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Prema informacijama koje se nalaze u video snimku, sastanak je održan u opštini Zemun u Beogradu.

Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure”.

Prema pisanju Grozeva, adresa na kojoj je Kleban prijavljen jeste adresa na kojoj se nalazi Opšta vojna akademija, što ni na koji način ne upućuje na to da je Kleban pripadnik GRU-a. Međutim, Klebanova supruga, kako navodi Grozev, prijavljena je na adresi doma ruske specijalne vojne jedinice „Specnaz” (skraćeno od „Spetsialnoye nazhacheniye”, u prevodu „specijalne namene”), koja se dovodi u vezu upravo sa vojno obaveštajnom službom GRU.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019.

Klebanovo ime pojavljuje se na sajtu Ministarstva odbrane Srbije u vesti od 23. oktobra 2017. kada je Kleban, kako je navedeno, kao predstavnik Izaslanstva odbrane Ruske Federacije povodom Dana oslobođenja Novog sada u tom gradu obišao grobove šestorice mornara Crvene armije koji su poginuli u borbi za oslobođenje.

„Blic" je objavio da je na snimku sa ruskim obaveštajcem „srpski zvaničnik sa činom oficira”.

XS
SM
MD
LG