Dostupni linkovi

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra: "Princip superstar"


Detalj iz predstave

Predstava ”Princip superstar”, po tekstu i u režiji Nebojše Bradića, u subotu je premijerno izvedena na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Reditelj Nebojša Bradić, otkriva da nije reč o istorijskoj rekonstrukciji poznatih događaja već o pogledu unapred iako se u predstavi pojavljuju istorijski likovi poput Gavrila Principa.

Okrugli datumi i godišnjice pozivaju na presabiranje, a u gorem slučaju na naknadnu pamet. Kada govorimo o Velikom ratu, pitamo se zar nije sve moglo da ispadne drugačije.

"Predstava se bavi istorijom, ali ne da bi kritikovala ono što je bilo. Mi kritikujemo budućnost. U vremenu smo kada se govori o sukobima koji se dešavaju na Bliskom Istoku, ali i u srcu Evrope, koji najavljuju Treći svetski rat. Pitanje rata danas je isuviše živo da bi smo preko njega prešli evokacijom onoga što je bilo pre 100 godina", kaže Nebojša Bradić.

”Želeli smo da postavimo pitanja, šta danas i ovde, odnosno šta sutra i ovde mi imamo da kažemo povodom Principa. Zato je i nastao jedan tekst koji je u samom procesu dobijao dosta materijala iz naših života, ali i iz nekih predikcija koje smo mi imali na samu temu”, kaže Bradić.

”Princip superstar” je žanrovski komad sa glumom, pevanjem i igranjem. Mešavina kabarea i mjuzikla, ali prema navodima glumice Katarine Mitrović, podnaslov predstave “Mesečar”, odslikava i druge dimenzije kao i svu energiju koju predstava nosi sa sobom.

”Interesantno je da je podnaslov ove predstave ’Mesečar’ i ja mislim da on najbolje odslikava čitavu predstavu i čitavu energiju koju ona nosi sa sobom”, kaže glumica.

Iako je reč o temi o kojoj svi imaju određena predznanja, a samim tim i očekivanja, akteri očekuju da će nakon premijere biti različitih reakcija.

Bradićeva predstava biće izvedena povodom 180 godina od osnivanja Knjaževskosrpskog teatra u Kragujevcu, a u njoj igraju Đorđe Đoković (Princip), Isidora Rajković, Jovana Mališić, Ana Milojević, Nikola Milojević, Katarina Mitrović, Dušan Stanikić, Aleksandar Milojević, Milić Jovanović, Miloš Krstović, Saša Pilipović, Miodrag Pejković, Marina Perić, Jasmina Dimitrijević i Nenad Vulević.

Saradnici na prvoj ovosezonskoj premijeri kragujevačkog pozorišta su kostimografkinja Ivanka Jevtović, kompozitor Dragoslav Tanasković, asistentkinja scenografa Slavica Marković i slikar izvođač Milivoje Štulović.

XS
SM
MD
LG