Dostupni linkovi

Prekršen dogovor o nadgledanju registracije birača u Srebrenici


Ilustracija
Ilustracija
Ranije je postignut dogovor da će Misija Vijeća Evrope nadgledati proces registracije birača u Srebrenici, ali taj dogovor je prekršen. Šefu Misije Vijeća Evropa u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey u srijedu nije bio dozvoljen ulazak u prostorije Policijske stanice u Srebrenici.

Posmatrači su u utorak dobili akreditacije i u srijedu su trebali da počnu sa radom. Od resornog ministarstva Republike Srpske dobili su objašnjenje da neće moći da obavljaju posmatranje u Policijskoj stanici u Srebrenici. Mary Ann Hennessy, Šef misije Vijeća Evrope u BiH, ovako komentariše događaj:

„Mi u Vijeći Evrope smatramo da imamo validne dozvole za posmatranje i ono što hoćemo je da obavljamo svoj posao kao jedno od osnovnih posmatračkih tijela u cijeloj Evropi.“

Na ovu vijest reagovao je Emir Suljagić, koordinator inicijative „Glasaću za Srebrenicu“.

„Ovo što se jutros dogodilo je još jedan dokaz da MUP RS nije institucija koja sprovodi zakone, već hirove i želje režima SNSD-a. Podsjećam vas da je 48 sati nakon što je CIK izdao nalog za reviziju centralnog biračkog spiska, MUP RS krenuo u doslovan policijski progon aktivista naše inicijative. U ovom slučaju odbija da izvrši isti takav nalog, sa istom takvom zakonskom težinom, državnog organa koji se zove Centralna izborna komisija“, ističe Suljagić.

U Misiji Vijeća Evrope nadaju se da će se problem ubrzo riješiti i oni će se obratiti Centralnoj izbornoj komisiji u BiH da razjasni ovu situaciju, kaže Hennessy.

„Mi ćemo sada tražiti od predsjednika Centralne izborne komisije u BiH da razjasni ovu situaciju i njihovu odluku koju su donijeli za Vijeće Evrope - da bude jasna odluka oko akreditovanja. Nadamo se ćemo tu informaciju dobiti što prije“, kaže Hennessy.

Posmatrači Vijeća Evrope, prema odlukama koje je MUP-u dostavila Centralna izborna komisija, imaju odobrenje za posmatranje rada Centra za birački spisak, a nerada službenika MUP-a, izjavio je ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo.

„Ti posmatrači ne predstavljaju nama nijednu vrstu ni smetnje, ni prijetnje, pogotovo ne nikakvu vrstu opasnosti. Oni mogu da nadgledaju, ukoliko je i to potrebno, lica koja posmatraju sam proces promjene prebivališta, ali nemaju pravo da imaju bilo kakav uvid u podatke građane jer je to Zakonom o zaštiti ličnih podataka potpuno jasno definisano“, rekao je Čađo.

Suljagić je u srijedu ponovo pozvao Srebreničane da se u još većem broju registruju za naredne lokalne izbore.
XS
SM
MD
LG