Dostupni linkovi

Iz opozicije u naprednjake


Biračko telo ili mašina za proizvodnju glasova?
Biračko telo ili mašina za proizvodnju glasova?

Treba li poslednji događaj u Zaječaru čitati kao signal koji bi lako mogli da prate i neki drugi lokalni lideri u Srbiji?

Naime, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, komplet sa pripadnicima grupe građana koja ga je dovela na vlast u Opštini, učlanio se u Srpsku naprednu stranku (SNS), prema kojoj dugo bio opoziciono orijentisan.

Tim pre što se sličan rasplet, te jednopartijska homogenizacija, najavljuje i za Kragujevac. Da li je polarizacija u tom gradu, poput Zaječara, suštinski samo prividna?

U Kragujevcu je na vlasti koalicija okupljena oko SNS-a, stranke predsednika države Aleksandra Vučića. Sve češće i potpuno otvoreno tu se govori o približavanju bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, lidera stranke Zajedno za Šumadiju, vladajućoj stranci i navodnoj smeni aktuelnog gradonačelnika Radomira Nikolića iz redova naprednjaka.

Pojedini mediji su objavili da je Ničić, savetovao Stevanovića da to učini rekavši “ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se”. Ničić to kategorički demantuje:

“Ja Verka nikada u životu ne bih tako savetovao. Da mu ja kažem da ‘ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži’, naravno da to nije tačno. Saveti tog tipa, prvo nisu moje reči, a drugo Veroljub Stevanović se tako ne savetuje.”

Boško Ničić učlanio se u SNS, prema kojoj dugo bio opoziciono orijentisan
Boško Ničić učlanio se u SNS, prema kojoj dugo bio opoziciono orijentisan

Ničić u izjavi za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je u vreme gradonačelničkog mandata Veroljuba Stevanovića Kragujevac bio veoma perspektivan grad u kome se mnogo bolje živelo nego danas, zbog čega smatra da je u interesu i SNS, kao i Stevanovićeve stranke Zajedno za Šumadiju, da što pre uspostave saradnju na lokalnom nivou.

“Mislim da je u interesu Kragujevca i Šumadije da se napravi sporazum i postigne dogovor da se Veroljub Stevanović mnogo više pita”, kaže Ničić.

Veroljub Stevanović, koji je trenutno žestoki oponent SNS-a, koja ga je takozvanim prekomponovanjem vlasti, posle 14 godina provedenih na gradonačelničkom mestu smenila 2014. godine, rekao nam je da je stranka Zajedno za Šumadiju spremna da zarad dobrobiti grada, koji se, kako navodi, nalazi u veoma teškom položaju, uđe u koaliciju sa SNS-om.

“Mi smo regionalna stranka koja je spremna da zarad onoga što je interes Kragujevca bude u koaliciji kao stranka, nikako ovo što se desilo u Zaječaru, sa nekim ko će da nam garantuje da će pod određenim uslovima raditi na oporavku grada. To može da bude i SNS, ako dobijemo garancije iz vrha vlasti da će biti onako kako se dogovorimo u startu, jer je valjda svima nama interes da se u Srbiji bolje živi”, poručuje Stevanović.

Promena partijskih boja nije izum SNS-a, jer je takvih primera bilo i u vreme prethodnih vlasti, kaže Ničić, koji takođe svoj prelazak u tabor dojučerašnjih ljutih političkih protivnika obrazlaže isključivo interesom građana.

“Zbog toga što verujem da u Zaječaru može da se živi mnogo bolje, što verujem da Timočka krajina, kao jedan prebogat kraj, sa prirodnim potencijalima, rudnim bogatstvima i svim onim što ima, može da bude mnogo, mnogo lepše mesto za život nego što je sada. Mislim da sa SNS, njenom političkom moći i podrškom naroda, to možemo mnogo bolje, brže i lakše da realizujemo”, kaže prvi čovek Zaječara.

“Problem je u tome što se tako poništava izborna volja građana na drastičan i beskrupulozan način”, kaže za RSE sociolog Ratko Božović, navodeći da opravdanja kakva iznosi Ničić predstavljaju svojevrsnu političku manipulaciju, neprimerenu za uređene parlamentarne demokratije.

“Kada se u prljavoj igri stavljaju u prvi plan trgovina mandatima, ucene, pretnje, mito ili obećanja o sigurnom mestu u društvu i još sigurnijoj perspektivi, eto nas u tamnom vilajetu”, kaže Božović.

Poništavnje izborne volje građana na drastičan i beskrupulozan način: Ratko Božović
Poništavnje izborne volje građana na drastičan i beskrupulozan način: Ratko Božović

Po njegovom mišljenju takvi postupci obesmišljavaju lokalne izbore, a biračko telo svode na mašinu za proizvodnju glasova, koji se u određenom trenutku mogu prodati vladajućoj stranci.

“Sve to najviše odgovara stranci na vlasti, kojoj preletači hrle kako bi postali bespogovorni poslušnici i našli okrilje u dominaciji vladajuće stranke, koja se ionako ponaša po logici jednopartijskog sistema”, naglašava Božović.

Pokušali smo da saznamo šta o svemu ovome misli aktuelni gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Međutim, do završetka ovog teksta, nismo dobili odgovor na pitanja prosleđena na njegovu adresu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG