Dostupni linkovi

Više hiljada izbeglica stiglo u Preševo


Izbeglice na železničkoj stanici u Đevđeliji
Izbeglice na železničkoj stanici u Đevđeliji

Prema podacim Crvenog krsta, u Preševo, gradu na jugu Srbije u kome se nalazi prihvatni centar, u poslednja 24 časa je stiglo između 6.000 i 8.000 izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Srbiju ušli iz Makedonije.

Ministar odbrane Srbije, Bratislav Gašić, izjavio je da je zbog krize na grčko-makedonskoj granici na polju u preševskom selu Miratovac formiran još jedan veliki kamp za prihvat izbeglica sa Bliskog istoka koji iz Makedonije prelaze u Srbiju.

U Đevđeliji čeka nekoliko hiljada izbeglica

Mediji javljaju da u nedelju ujutru, na železničkoj stanici u Đevđeliji, blizu graničnog prelaza s Grčkom, još oko 3.000 izbeglica od čeka vanredne kompozije koje će ih prebaciti ka prelazu Tabanovce na granici sa Srbijom.

Spavaju na trotoarima, klupama i u parkovima u blizini prelaza sa Grčkom koji obezbeđuju pojačane patrole makedonske vojske i policije.

Specijalna policija sprečava izbeglice da uđu u Makedoniju
Specijalna policija sprečava izbeglice da uđu u Makedoniju

Makedonska policija je inače u subotu, tokom dana, šok-bombama i pendrecima pokušavala da spriječi stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici, ali je uveče pustila sve migrante da uđu u zemlju, prenosi AFP.

Nešto ranije, oko hiljadu izbeglica je na dva mesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći deo njih je uspeo da se domogne Đevđelije.

Izbeglice su policijski kordon probile na mestima gde nema bodljikave žice. Policija je neke od njih uspela da vrati, ali je većina prošla, iako su bezbednosne snage upotrebile šok-bombe, preneli su mediji u Srbiji.

Prema proceni medija, u trenutku kada se dogodio proboj izbeglica kroz policijski kordon, sa druge strane granice, na ničijoj zemlji, nalazilo se oko 4.000 osoba koje su čekale ulaz u Makedoniju, dok u isto vreme iz Grčke i dalje organizovano na granicu sa Makedonijom pristiže veliki broj izbeglica koje makedonske vlasti nastoje da propuštaju samo u organizovanim grupama.

Kako je prenijela televizija Sitel, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da policija i dalje ne obezbeđuje granicu sa grčke strane od izbeglica, iako je reč spoljašnjoj granici Evropske unije.

"Mi smo jedina živa policijska sila koja obezbeđuje granicu i, kao što smo i najavili, upravo zbog humanog tretmana nastavljamo da selektivno propuštamo limitiran broj ilegalnih migranata, koliko u državi ima praktično kapaciteta da se humano tretiraju", kazao je Kotevski.

Kotevski je rekao da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rešenje niti nameru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU - Grčke.

U subotu je na železničku stanicu Tabanovce oko 15 sati stigao voz iz Đevđelije sa oko 700 izbeglica, uglavnom sa Bliskog istoka i sa severa Afrike, koji su se nakon kraćeg odmora ilegalnim putevima uputili ka Srbiji. Neposredno do železničke stanice Tabanovce postavljeno je i nekoliko montažnih objekata za odmor.

Snimke beskrajnih kolona sa stotinama i hiljadama ljudi, među kojima ima muškaraca, žena, dece i staraca, natovarenih samo ličnim prtljagom kako se kreću putevima kroz Grčku u pravcu granice sa Makedonijom objavio je u subotu internet portal "RT news" na svom kanalu na Youtubeu.

Očekuje se da sve izbeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije pređu i u Srbiju jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG