Dostupni linkovi

Kako su farmaceuti korumpirali liječnike


Foto: zoomzg
Preko 360 osoba, od toga čak 334 liječnika obiteljske medicine i ljekarnika optuženo je za do sada najveću koruptivnu aferu u povijesti hrvatskog zdravstva. Farmaceutska tvrtka „Farmal“ je preko mreže svojih terenskih djelatnika novcem, poklonima i drugim pogodnostima podmićivao liječnike i ljekarnike da pacijentima prepisuju njihove lijekove, a ne proizvode drugih farmaceutskih kuća.

Nakon 13 mjeseci istrage koja je u policijskoj akciji „Hipokrat“ obuhvatila preko 500 liječnika obiteljske medicine, odnosno svakodnevnim rječnikom rečeno – liječnika opće prakse - i ljekarnika, konačno je podignuta optužnica. Farmaceutsku tvrtku „Farmal“, dio velike njemačke farmaceutske kompanije „Dermapharm“ tereti se da je preko 29 svojih djelatnika novcem, novčanim bonovima, putovanjima i drugim pogodnostima motivirala 334 liječnika opće prakse i ljekarnika da pacijentima prepisuju „Farmalove“ lijekove.

Na optuženičku klupu sjesti će pet direktora „Farmala“ i 24 njihova djelatnika, ali i gotovo četvrtinu svih liječnika opće prakse, a ovu najveću optužnicu u povijesti hrvatskog Državnog odvjetništva komentirao je i resorni ministar Rajko Ostojić.

„Financijsko stimuliranje da se propišu neki lijekovi je apsolutno nedopustivo! Čim je optužnica podignuta, to znači da se radi o ozbiljnoj situaciji. Postoji sumnja, vidjet ćemo što će sudski proces dokazati ili neće dokazati, i tada će naravno Ministarstvo zdravlja, ali i Hrvatska liječnička komora reagirati.“

Akcija “Hipokrat” najveća je akcija suzbijanja korupcije između farmaceutske industrije i liječnika u Europi, a spisi s optužnicama na Županijski sud prevezeni su u zasebnom kombiju. Od 2009. do listopada 2012. godine „Farmal“ je godišnje za podmićivanje trošio oko 14 milijuna kuna, nešto manje od 2 milijuna eura. Kada bi liječnik dokazao kompjuterskim ispisom da je prepisao određenu mjesečnu količinu „Farmalovih“ lijekova, preko terenskog djelatnika bilo bi mu dostavljeno 2.000 kuna, a dobivao bi i bonove za kupnju raznih proizvoda. Par puta godišnje liječnici bi bili nagrađeni i skupim putovanjima na kongrese po svijetu, ali i obiteljskim putovanjima.

Sindrom nedodirljivosti liječnika

Kako država nema novca za financiranje stručnog usavršavanja liječnika na kongresima, onima koji su se samo tako dali korumpirati – sve je oprošteno. Kakva je šteta napravljena zdravstvenom proračunu, kakva je šteta napravljena zdravlju hrvatskih građana – za RSE pojašnjava novinarka „Slobodne Dalmacije“ Nataša Škaričić, koja je cijelu aferu pred godinu dana i otkrila.

„Konačni efekt toga je da se bez medicinskih indikacija povećava potrošnja lijekova na recept – to je poanta svega toga!“

Kolegica Škaričić ogorčena je što otkrivanje ovog korupcijskog posla nije bio povod zdravstvu da se pozabavi korupcijom unutar sustava, i podsjeća da nijedna korupcijska afera u zdravstvu nije otkrivena od liječnika, već gotovo isključivo od novinara. Ispada li da su da su liječnici nedodirljivi? Kolegica Škaričić slaže se s tom ocjenom.

„Doktori su jedan elitni sloj društva. Oni su potpuno monopolizirali zdravstveni sustav – oni određuju politike, oni određuju način upravljanja u sustavu, dakle – sve kompletno! Oni su jedna eksteritorijalna profesija - apsolutno ih se ne tiču hrvatski propisi, a da o etici ne govorimo. U svijetu inače postoji taj sindrom nedodirljivosti liječnika, ali kod nas je to pojačano s time da inače imamo problem odnosa sa nedodirljivim višim slojevima društva“.

Ona je posebno užasnuta što njene vlastite novine – „Slobodna Dalmacija“ – citiraju anonimne liječnike koji kažu kako je aktualni ministar najkorumpiraniji od sviju, a druga pak anonimna liječnica kaže kako je bila uključena u „Farmalov“ korupcijski lanac, ali da je sve novca dala – „Caritasu“. Unazad 24 sata uputila im je dva pisma, ali odgovora još nema.

„Napisala sam im da su tekstovi koje su objavili pozivajući se na anonimne liječnike – novinarsko dno! Priču oko jedne velike i opsežne kaznene istrage tretirati tako da tražiš drugo mišljenje preko nekih anonimnih izvora koji o tome nemaju pojma, pokušati je amortizirati i minorizirati – to je potpuno nedopustivo!“

No nisu svi tako ogorčeni kao kolegica Škaričić. Predsjedniku Josipoviću ovo je velik korak u borbi protiv korupcije.

„Mi otkrivamo afere koje su trajale negdje u prošlosti, i na koje dosada nitko nije svrnuo ni pogled. A sada se one razotkrivaju i – evo! Mi smo rekli da ćemo biti zemlja nulte tolerancije na korupciju i to sada pokazujemo. Ne ulazim u konkretni slučaj – to je sada stvar pravosuđa – međutim i ovaj slučaj pokazuje da ono obećanje o pravdi i nultoj toleranciji – stoji!“

Kada sudski postupak jednom krene, kazne mogu ići i do 5 godina zatvora.

Pogledajte komentare (9)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG