Dostupni linkovi

Suđenje za ubistvo Đinđića odloženo za septembar


Članovi porodice i državni zvaničnici u Beogradu polažu cveće i vence na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. mart 2010.
Članovi porodice i državni zvaničnici u Beogradu polažu cveće i vence na grob ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, 12. mart 2010.
Ponovljeno suđenje pripadnicima kriminalnog Zemunskog klana, Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću, optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, odloženo je za 12. septembar.

"Nisam kriv i ne priznajem nijedno delo koje mi se stavlja na teret!", kratak je bio Sretko Kalinić u svom prvom obraćanju sudiji Velimiru Lazoviću, u srijedu odbivši da iznosi kompletnu odbranu pre Miloša Simovića, kome je Sud odobrio dodatno vreme za upoznavanje sa predmetom.

Početak suđenja zbog toga je odložen, a ta dvojica pripadnika zemunskog kriminalnog klana, pred sudijom će se ponovo naći 12. septembra, rekao je za Radio Slobodna Evropa specijalni tužialac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

”Veće je odlučilo da prihvati zahtev optuženog Miloša Simovića, koji je naveo da nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane, jer se, navodno, sa spisima predmeta upoznao tek 18. maja. Veće je uvažilo njegove razloge i odlučilo da odloži pretres. Nakon toga Sretko Kalinić nije želeo da iznosi svoju odbranu pre nego što to učini Miloš Simović, tako da je, za danas zakazani glavni pretres odložen”, rekao je tužilac Radosavljević za RSE.

Advokat Radmila Bjeletić, koja zastupa Miloša Simovića, veruje da je novi rok dovoljan za pripremui odbrane.

“Milsim da će taj rok biti dovoljan, s obzirom da je suđenje zakazano za septembar mesec", rekla na je adovkat Radmila Bjeletić.

RSE: Da li će on tada, 12. septembra, izneti svoju odbranu?

Bjeletić: Da, izneće svoju odbranu, kao što je i rekao.

Postupak protiv Kalinića i Simovića je ponovljen jer su uhapšeni posle više od sedam godina provedenih u bekstvu. Oni su, podsetimo, u odsustvu osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

“Teoretski, ponovljeno suđenje znači da se proverava uloga osuđenih lica u tom događaju. Ukoliko utvrdimo da je njihova uloga bila drugačija u odnosu na ono kako je utvrđeno, teoretski može da se desi da se promeni pravosnažna presuda, ali samo u odnosu na njih dvojicu”, kaže portparolka suda Maja Kovačević.

Bitni iskazi Kalinića i Simovića

Osim Kalinića i Simovića, za ubistvo premijera do sada je osuđeno ukupno još 10 članova Zemunskog klana ili nekadašnje JSO:

Vidoe sa obeležavanja sedme godišnjice ubistva Zorana Đinđića, 2010.

x
Godišnjica ubistva Zorana Đinđića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović na 40 godina zatvora. Aleksandar Simović, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević na 35 godina zatvora, Milan Jurišić i Branislav Bezarević na 30 godina, Dušan Krsmanović na 20 godina, Željko Tojaga na15 godina, Saša Pejaković na 8 godina, a Vladimir Milisavljević, Milan Jurišić Jure i Ninoslav Konstantinović u bekstvu su od 2003. godine.

Od iskaza Kalinića i Simovića javnost očekuje mnogo, pa i da utiče na pokretanje istrage o pobuni Jedinci za specijalne operacije, čime bi se iskoračilo ka rasvetljavanju političke pozadine ubistva premijera Đinđića.

Iako dva zemunca znaju mnogo toga, treba sačekati njihove iskaze i videti koliko će toga i reći, kaže Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

“Teško je u ovom trenutku govoriti o tome šta možemo da očekujemo od optuženih Simovića i Kalinića… Dakle, oni su u poziciji da kao okrivljeni, a ne kao svedoci, objašnjavaju događaj koji je već bio predmet postupka. Meni se čini da su sve relevantne činjenice već utvrđene u pravosnažno okončanom krivičnom postupku i da tu neće biti spektakularno novih saznanja i podataka. Naravno, ja kao Tužilac ne mogu da procenim koji će biti koncept njihove odbrane i o čemu će oni govoriti, da li će osporavati navode optužnice u pogledu njihove krivice ili će možda i priznati izvršenje krivičnih dela. Takođe, ovom trenutku ne mogu da procenim šta će oni u svojim odbranama izneti, u koliko ih budu iznosili ovde pred sudom”, kaže Radisavljević za RSE.

Miloš Simović uhapšen je 10. juna prošle godine na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića. Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.
XS
SM
MD
LG