Dostupni linkovi

Poslednja runda pregovora o statusu Kosova?


Kosovo, map, 10Oct2007
Kosovo, map, 10Oct2007

Završna runda pregovora o statusu Kosova, čiji je početak zakazan za 26. novembar u 15 časova, održaće se u Badenu kraj Beča. Politički predstavnici kosovskih Srba smatraju da predstojeća runda pregovora Beograda i Prištine u Badenu kraj Beča neće biti poslednja.

Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da će naredni pregovori u Beču pokazati da li su kosovski Albanci spremni na kompromis.

”Naš pregovarački tim je nudio dosta ideja počev od Hon Konga, Olandskih ostrva i pre toga naše viđenje u okviru onoga šta treba da sadrži i da dobije AP Kosovo i Metohija. Na žalost, do sada nismo imali napretka pre svega zbog jednog rigidnog stava albanske strane koji je potpomognut, pre svega trupama NATO-a i KFOR-a koji vladaju na ovim prostorima i to otprilike predstavlja za Albance najveću logistiku za ovako tvrde stavove ,“ kaže on.

Jakšić, koji je i predsednik zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije smatra da predstojeća runda pregovora Beograda i Prištine u Badenu nije poslednja.

”Svako jednostrano rešenje neće da smiri problem na Kosovu i Metohiji već će ga samo produbiti. Ono što je svima jasno i važno jeste da se bez Srbije ne može rešiti status Kosova. Očekujem da Srbija pokaže spremnost i slogu da jedan takav nakaradan projekat, oduzimanja 15.posto svoje teritorije, odbije sada i uvek i zato mislim da ovi pregovori nisu poslednji jer, kako metaforički reče Matija Bećković , 'ćeraćemo se mi još',“ zaključio je Jakšić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća ( SNV) severnog Kosova, Milan Ivanović, u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da se razgovori o statusu Kosova moraju nastaviti kako bi rešenje za Kosovo bilo zasnovano na kompromisu, punom poštovanju Povelje UN i osnovnim principima međunarodnog prava.

“Očekujem da jednim doslednim, čvrstim stavom naš pregovarački tim ne odstupi od pozicije poštovanja Međunarodnog prava. Da se jednom preventivnom i diplomatskom politikom i svim pravnim sredstvima jasno stavi do znanja, onima koji zagovoravaju jednostrane odluke i koji bi eventualno priznali takve isključive odluke, da ćemo čvrsto braniti našu poziciju i da nikada nećemo odstupiti od stava da je neprihvatljiv bilo kakav oblik nezavisnosti, da je Kosovo deo Srbije i da su građani Kosova i Metohije građani Srbije,” kazao je Ivanović.

Završna runda pregovora o statusu Kosova, čiji je početak zakazan za 26. novembar u 15 časova, održaće se u Badenu kraj Beča. Posrednička trojka navodi da su lokacija van Beča i objekat u kome će delegacije i boraviti i sastajati se, izabrani kako bi se stvorila što povoljnija atmosfera za ozbiljne razgovore.


XS
SM
MD
LG