Dostupni linkovi

Pregovori Beograda i Prištine počinju 8. marta


Sedište EU, Brisel
Sedište EU, Brisel
Predstavnici Beograda i Prištine, 8. marta će u Briselu po prvi put sesti za pregovarački sto od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Srbija je prihvatila da dijalog počne od tehničkih tema, ali se njeni zvaničnici i dalje nadaju da će reševanje tih, takozvanih „lakih“ pitanja, u jednom trenutku ponovo otvoriti i pitanje statusa Kosova, iako je iz međunarodne zajednice više puta poručeno da je on konačan.

Dok se dnevni red usaglašava, zamenik premijera Srbije i ministar policije Ivica Dačić kaže da dve strane ne dele isti interes za iste teme, te da će se početi od onih u kojima je lakše doći do rešenja.

„To su životne teme, koje bi po našem mišljenju trebalo što pre raspraviti. To je pitanje telekomunikacija, snabdevanje električneom energijom, pitanja izgeglih, raseljenih i nestalih lica... Čitav niz pitanja za koja mislim da bi mogla lakše da se reše nego što su neka o kojima ovi drugi ne žele ni da razgovaraju“
, rekao je Dačić.

Pregovori će se odvijati pod budnim okom Evropske unije i SAD. Američka ambasadorka u Beogradu, Meri Vorlik, uoči početka pregovora je rekla da je optimista, jer je uverena da su obe strane spremne za taj proces i svesne da je uspeh u interesu i jednih i drugih.

Interes i Srba na Kosovu


I u Briselu smatraju da bi bilo veoma važno ikoračiti napred u odnosima dve strane, ocenjuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Jelko Kacin
„Mislim da je važno da na prvom susretu dođe do nekih konkretnih pomaka i da obe strane usaglase te svoje prioritete. To bi bila najbolja poruka, ne samo za te zemlje, već i za region jer bi to povećalo poverenje u obe zemlje, ali i u region. Naime, nama su jako potrebne pozitivne vesti i iz Srbije i sa Kosova i sa Balkana i zato je taj početak pregovora toliko značajan”, kaže Kacin.

Direktorka kancelarije vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević ukazuje da je početak dijaloga Beograda i Prištine, osim političkog, važan i u kontekstu približavanja Evropskoj uniji, čemu teži ceo region.

„Važno je da on počne i da se odvija na način koji doprinosi integraciji čitavog regiona u EU. EU jeste konačno odredište za sve nas. Ona nema saglasnost o određenim stvarima, ali ima saglasnost, postoji jasna saglasnost da prati procese integracija u celom regionu, da zadržava utica
"Beograd mora naći način komuniciranja sa Prištinom jer je to u interesu i Beograda, ali pre svega, Srba na Kosovu“, ocenio je Jelko Kacin.
j prateći te procese i posvećena je tome da vidi sve nas u članstvu u EU“
, kaže Delević.

Jedan od glavnih elemenata na putu regiona ka Evropi, jeste upravo izgradnja dobrih odnosa. Osim toga, Beograd mora da razmišlja i o interesu Srba koji žive na Kosovu, te je, prema mišljenju izvestioca Evropskog parlamenta Jelka Kacina, i zbog toga važno pronaći zajednički jezik sa Prištinom.

„Treba uzeti na znanje da je formiranjem vlade u Prištini došlo do istorijskih pomaka jer sada Srbi sa tri ministra u Vladi i na funkciji potpredsednika Vlade Kosova, postaju deo tog dijaloga i ja mislim da je to veoma jasna poruka da Srbi na Kosovu žele biti deo rešenja, a ne deo problema i da, na drugoj strani, Beograd mora naći način komuniciranja sa Prištinom jer je to u interesu i Beograda, ali pre svega, Srba na Kosovu“
, ocenio je Kacin.
XS
SM
MD
LG