Dostupni linkovi

Pregovori o Ukrajini u Berlinu, u Donjecku intenzivirani sukobi


Donjeck, proruski pobunjenici
Donjeck, proruski pobunjenici

U Berlinu se u ponedeljak, 13. aprila, održavaju pregovori o Ukrajini. Na sastanku, čiji je domaćin šef diplomatije Njemačke, Frank Walter Steinmeier, učestvuju i ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Francuske.

Francuska i Njemačka incijatori su sporazuma o prekidu vatre iz Minska postignutog 12. februara.

Na sastanku u Berlinu razmotriće se primjena sporazuma postignutog u prijestonici Bjelorusije u februaru, kojim su sukobi smanjeni, ali ne i prekinuti u potpunosti.

Baš uoči sastanka agencije su objavile da su posmatrači izvijestili da su borbe u Donjecku intenzivirane, nakon više od mjesec dana relativnog primirja.

Posmatrači OEBS-a su naveli da se u nedjelju pojačala minobacačka vatra u okolini sela Širokine i da se više od tri sata čulo neprekidno pucanje iz automatskog oružja. Minobacačka vatra zabilježena je i u centru Donjecka, a teške borbe vodile su se ponovo i oko uništenog aerodroma Donjeck, gdje novinarima od nedjelje nije dozvoljen pristup, iz kako su naveli, bezbjednosnih razloga.

Domaćin sastanka u Berlinu, Frank Walter Steinmeier sa šefovima diplomatija Francuske, Laurentom Fabiusom, Rusije, Sergejom Lavrovim i Ukrajine, Pavlom Klimkinom, procijeniće na osnovu izvještaja posmatrača OEBS-a kako da pokrenu proces naprijed.

Uoči sastanka, Stenimeier je apelovao i na Moskvu i na Kijev da nastave dalje sa primjenom i drugih odrebi sporazuma, kojima se takođe regulišu odnosi između Kijeva i pobunjenih djelova Luganjska i Donjecka koji su pod kontrolom proruskih pobunjenika.

„Mi očekujemo od Moskve i od Kijeva da se uhvate u koštac sa centralnim pitanjem primjene sljedeće faze sporazuma iz Minska“, rekao je Steimmeier za dnevnik Die Welt.

No, izgledi da se ove odredbe primijene nisu baš najbolji, navode promatrači.

Sljedeće faza zapravo je „priprema za lokalne izbore u okupiranim oblastima koje drže separatisti. Ali isto tako i humanitani pristup tim područjima, te rekonstrukcija istoka Ukrajine“ precizirao je njemački diplomata.

Dodao je da su posmatrači OEBS-a napredovali „ali to nije dovoljno“.

Steimeier je podcrtao važnost „napretka u povlačenju teškog naoružanja“.

No i pored toga što šefovi diplomatija Francuske i Njemačke navode da je izvjesni napredak na istoku Ukrajine postignut, uprkos redovnom kršenju prekida vatre, neimenovani NATO zvaničnik, drugom njemačkom listu, Frankfurter Allgemeine Zeitungu, rekao je da Rusija i dalje snadbijeva separatiste u Ukrajini i trupama i oružjem.

„Zabilježili smo ponovno dostavljanje podrške separtistima, sa oružjem, trupama i obezbjeđivanjem obuke“, citirao je njemački dnevnik zvaničnika Alijanse.

Od početka konflikta na istoku Ukrajine prije godinu dana, od aprila 2014, gdje su proruski separatisti uz podršku Rusije okupirali velike dijelove regiona Donjeck i Luganjsk i tamo uspostavili samozvane "Narodne Republike", u tom dijelu Ukrajine poginulo je više od 6.000 ljudi, a nekoliko stotina hiljada je raseljeno.

XS
SM
MD
LG