Dostupni linkovi

Pregovori Velike Britanije i EU na pauzi, slijedi razgovor političkih lidera


Pregovarači za Brexit, ispred Velike Britanije David Frost i ispred EU Michel Barnier
Pregovarači za Brexit, ispred Velike Britanije David Frost i ispred EU Michel Barnier

Sedmica intenzivnih pregovora Velike Britanije i Evropske unije okončana je danas blokadom a pažnja je sad usmjerena na političke vođe koji bi trebali odlučiti da li se velike razlike mogu prevazići kako bi se izbjegao konfuzan i ekonomski štetan prekid odnosa do kraja godine.

Glavni pregovarač Unije za Brexit Michel Bariner i njegov britanski kolega David Frost dogovorili su da "pauziraju" trgovinske pregovore da bi upoznali svoje političke lidere sa njihovim dosadašnjim tokom. Navode da će premijer Velike Britanije Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarati u subotu.

Britanski zvaničnici izvijestili su medije da je EU unazadila pregovore postavljajući zahtjeve u posljednjem trenutku, što je Unija demantovala, prenosi AP.

Velika Britanija napustila je EU početkom ove godine, ali je, ekonomski, ostala dio 27-članog bloka tokom tranzicionog perioda od 11 mjeseci. U ovom periodu dvije strane pokušavaju doći do sporazuma o slobodnoj trgovini koji bi trebao stupiti na snagu 1. januara. Bilo kakav postignuti sporazum moraju odobriti i britanski i europarlamentarci prije kraja godine.

"Uslovi za sporazum nisu ispunjeni zbog znatnih razlika oko ravnopravnih odnosa, upravljanja i ribolova", napisao je Barner.

Ranije je njegov kolega Frost, ujedno i britanski ministar poslovanja rekao da su pregovori u "teškoj” tački, a Francuska je poručila da bi mogla uložiti veto na bilo koji sporazum koji joj se ne sviđa.

Barnije, Frost i njihovi timovi proveli su sedmicu dana u pregovorima u konferencijskom centru u Londonu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel primijetio je da nije prvi put da su probijeni rokovi. "Vidjet ćemo šta će se desiti narednih dana", rekao je u Briselu. "Ali kraj decembra je kraj decembra i mi znamo da nakon 31. decembra imamo 1. januar i znamo da moramo biti jasni što je prije moguće."

Trgovinski sporazum trebao bi omogućiti kretanje robe između Britanije i EU bez carina i kvota nakon kraja ove godine, iako bi i dalje postojali novi troškovi i birokratija za kompanije s obje strane.

Ako ne bude dogovora, nova godina donijet će ogromne poremećaje, nametanje carina preko noći i drugih prepreka trgovini Velike Britanije i EU. To će naštetiti objema stranama, ali teret će najviše pasti na Britaniju, čija je skoro polovina trgovine sa Unijom.

XS
SM
MD
LG