Dostupni linkovi

Pregovarač Beograda sa ambasadorima Kvinte o Kosovu


Američki ambasador Kristofer Hil i pregovarač Beograda Petar Petković, Beograd, 29. mart 2024.
Američki ambasador Kristofer Hil i pregovarač Beograda Petar Petković, Beograd, 29. mart 2024.

Petar Petković, glavni pregovarač Beograda u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredništvo Evropske unije, informisao je predstavnike zemalja Kvinte o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo.

Dodaje se da ih je upoznao sa rezultatima sastanka dve strane održanom u Briselu 25. marta.

"Priština nije pokazala ni minimum spremnosti da se pronađe kompromisno rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke o ukidanju dinara i dinarskog platnog prometa na Kosovu i Metohiji, za razliku od Beograda koji je došao sa konkretnim i održivim predlozima", rekao je Petković 29. marta, a prenela Kancelarija.

Precizira se da se u Beogradu sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"Priština i kosovski premijer Aljbin Kurti čine sve da se Srbi proteraju sa Kosova i Metohije", rekao je Petković predstavnicima država Kvinte, prenela je vladina Kancelarija.

Nakon trojnog sastanka u Briselu u ponedeljak, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je da je su na tim pregovorima razjašnjeni važni detalji o upotrebi dinara na Kosovu.

Saopštio je da su predstavnici Beograda i Prištine izneli predloge o rešavanju tog pitanja.

XS
SM
MD
LG