Dostupni linkovi

Razgovori u Kairu o primirju u Gazi nastavljaju se u nedjelju, zasad bez Izraela


Šteta u Rafi nakon izraelskog bombardovanja 3. maja 2024.
Šteta u Rafi nakon izraelskog bombardovanja 3. maja 2024.

Pregovori o zaustavljanju rata u Pojasu Gaza, koji su u subotu vođeni u egipatskoj prijestonici Kairu, biće nastavljeni u nedjelju.

Posrednici iz Katara, Egipta i SAD sastali su se s delegacijom Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – kako bi čuli odgovor te palestinske grupe na prijedlog o pauzi u borbama na 40 dana i razmijeni taoci za palestinske zatvorenike, prema detaljima koje je objavila Velika Britanija.

U Kairu je direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns, dok Izrael tek treba da pošalje delegaciju u egipatsku prijestonicu. Izraelski zvaničnik je rekao za AFP da će to učiniti samo ako bude "pozitivnog pomaka".

Nešto prije 21 čas po egipatskom vremenu (20 časova po srednjoevropskom vremenu), izvor Hamasa blizak pregovorima rekao je za AFP da su razgovori završeni za subotu i da će se nastaviti u nedjelju.

Hamasovi pregovarači započeli su u subotu intenzivirane pregovore o mogućem primirju u Gazi kojim bi se u Izrael vratili neki taoci, rekao je Hamasov zvaničnik Reutersu.

Taher Al-Nono, koji je savjetnik lidera Hamasa Ismaila Haniyeha, rekao je da pregovori intenzivirani s egipatskim i katarskim posrednicima i da Hamas razmatra prijedloge "s punom ozbiljnošću i odgovornošću".

On je, međutim, ponovio zahtjev da dogovor uključi povlačenje Izraela iz Gaze i prekid rata, uslove koje je Izrael ranije odbacio.

"Svaki dogovor koji treba postići mora uključivati naše nacionalne zahtjeve; potpuni i trajni prekid agresije, potpuno i potpuno povlačenje okupacije iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih u njihove domove bez ograničenja i stvarnu razmjenu zarobljenika, pored rekonstrukcije i okončanja blokade”, rekao je Nono za Reuters.

Izraelski zvaničnik je signalizirao da se osnovna pozicija Izraela nije promijenila, rekavši da "ni pod kojim okolnostima" Izrael neće pristati da okonča rat za sporazum o oslobađanju talaca".

On je dodao da se "očekuju teški i dugi pregovori".

Prethodni pregovori djelimično su zastali zbog Hamasovog zahtjeva za trajnim prekidom vatre i obećanjima izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će uništiti tu grupu u gradu Rafa na jugu Pojasa Haze, koji je preplavljen raseljenim civilima.

Jedan egipatski sigurnosni izvor za Reuters ranije tokom dana je izrazio optimizam da će rezultati sastanka u subotu biti drugačiji navodeći da su postignuti dogovori oko mnogih pitanja, ali da je ostalo je još nekoliko spornih tačaka.

I palestinski zvaničnik je za Reuters rekao da ovaj put situacija izgleda bolja "Da li će doći do sporazuma zavisiće od toga da li je Izrael ponudio ono što je potrebno da bi se to dogodilo", rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

S druge strane, nakon što su razgovori počeli, visoki izraelski zvaničnik optužio je Hamas da "ometa mogućnost postizanja sporazuma" odbijanjem da odustane od svog zahtjeva za prekidom rata.

Drugi visoki izraelski zvaničnik je u subotu rekao da će Izrael poslati delegaciju u Kairo na razgovore samo ako vidi "pozitivan pomak" o okviru sporazuma o taocima.

"Ono što gledamo je dogovor oko okvira za mogući dogovor o taocima", rekao je zvaničnik AFP-u pod uvjetom da ostane neimenovan.

On je rekao da se očekuju "teški i dugi pregovori".

"Indikacija za pozitivan pomak oko okvira bi bila ako bismo u Kairo poslali delegaciju na čelu sa šefom Mosada", rekao je izraelski zvaničnik.

Glad odnosi tek rođene u Pojasu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Iz Egipta su i prošli mjesec pokušavali da ožive pregovore, uznemireni mogućim napadom Izraela na Rafah, grad na jugu Gaze u blizini granice sa Egiptom, u kojem se nalazi više od milion Palestinaca. Napad Izraela na ovaj dio mogao bi zadati i ogroman udarac humanitarnim operacijama u Gazi.

Rat je počeo nakon što je Hamas 7. oktobra izveo napad u kojem je ubijeno 1.200 ljudi na jugu Izraela i uzeta 252 taoca. Izrael je nakon toga počeo napade na Gazu, a više od 34.600 Palestinaca je ubijeno, podaci su Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Izvor: Reuters, BBC, AFP
XS
SM
MD
LG