Dostupni linkovi

Ne zna se kako je izabran predstavnik Srba iz regiona


Podgorica, Foto: Savo Prelević
Podgorica, Foto: Savo Prelević
Predstavnici Srba iz Crne Gore, iako ne znaju na koji način je izabran crnogorski član Skupštine dijaspore i Srba u regionu čiji je zadatak izrada strategije i zajedničkog plana djelovanja ljudi koji Srbiju doživljavaju kao maticu, kažu da nemaju ništa protiv odluke da to bude književnik iz Nikšića Milutin Mićović.

Komentarišući izbor Mićovića, visoki funkcioner Nove Srpske demokratije Goran Danilović kaže:

,,Mi u Novoj ne znamo postupak na osnovu kojega se biraju predstavnici Srba iz regiona. Nijesmo sa njim upoznati ali pretpostavljamo da je to isti princip u svakoj od zemalja Iako nijesmo bili u toku, o gospodinu Mićoviću imamo lijepo mišljenje. Ponavljam, nijesmo upoznati sa procedurom. Ne znamo pravila po kojima se konstituiše Skupština, ali u svakom slučaju teško da u ovom trenutku možemo nešto više reći. Vjerujemo da je istovjetan princip za izbor predstavnika Srba iz zemalja regiona."


Državni sekretar u ministrartvu za dijasporu Srbije je podgoričkim Vijestima kazao da ne zna po kom je osnovu Mićović pozvan da predstavlja Srbe iz Crne Gore, dok je u pres službi ministarstva tom dnevniku rečeno da su predstavnici birani demokratskim putem iz redova najbrojnije organizacije u svakoj od zemalja.

Smatram da će svojim činjenjem u samom tom odboru dati svoj puni doprinos i da će autentično predstavljati one zahtjeve Srba okupljenih u Srpskom nacionalnom savjetu, kaže predsjednik udruženja Vasojevića.
Predsjednik udruženja Vasojevića Zoran Lakušić međutim kaže da je Mićoviću preporuka upravo to što ne pripada nijednoj brojnijoj političkoj organizaciji u Crnoj Gori.

"Izbor gospodina Mićovića za predstavnika Srba iz Crne Gore za dijasporu predstavlja dobar izbor. Gospodin Mićović ne pripada ni jednoj političkoj grupaciji u Crnoj Gori. On je jedan poznati pjesnik, prepoznatljiv i u Crnoj Gori i van nje. Smatram da će svojim činjenjem u samom tom odboru dati svoj puni doprinos i da će autentično predstavljati one zahtjeve Srba okupljenih u Srpskom nacionalnom savjetu,"
smatra Lakušić.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović kaže da ne može reći ni da je zadovoljan ni da je nezadovljan izborom Mićovića.

"Za izbor predstavnika Crne Gore za Skupštinu dijaspore nijesmo bili obaviješteni, niti je iko iz Srpskog nacionalnog vijeća učestvovao u tom izboru, niti znam da je bilo tog izbora. Po mom mišljenju izbor je izvršio Mlađan Đorđević savjetnik iz kabineta predsjednika Srbije Borisa Tadića. To su neprovjerene informacije, ali ja mislim da su tačne. Nemam nikakav komentar o tome. To je čovjek (Mićović) prepoznatljiv u kulturi i nemamo namjeru da pravimo nikakve incidente u vezi sa tim izborom,"
kaže Vuksanović.

Milutin Mićović u ponedjeljak nije odgovarao na naše pozive.

Premijer Milo Đukanović je ranije u izbornoj kampanji optužio Mlađana Đorđevića, savjetnika predsjednika Srbije koga pominje Momčilo Vuskanović, da se miješa u unutrašnje politčke procese u Crnoj Gori i da je ključno doprinio objedninjavanju opozicije, što su sa druge strane demantovali.

Skupština dijaspore i Srba u regionu formiarana je na osnovu zakona koji je lani donesen u Beogradu i koji je vlast u Podgorici oštro kritikovala navodeći da Srbija na taj način namjerava da se upliće u unutrašnje stvari drugih država.

*****
Moglo bi vas zanimati i ovo:

Srbi ugroženi u cijelom regionu, pa i u Srbiji
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG