Dostupni linkovi

Predstavnici RS na nivou BiH dužni tražiti dozvolu Banjaluke


Skupština RS

Narodna skupština Republike Srpske u noći sa utorka na srijedu usvojila je na posebnoj sjednici na kojoj se raspravljalo na temu “Ustavni položaj RS I zaštita njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH” zaključke vladajuće koalicije SNSD, DNS-SRS i SP kojima, između ostalog, od predstavnika iz tog entiteta u zajedničkim institucijama BiH zahtijeva da pokrenu sve neophodne aktivnosti u cilju otklanjanja postojećih ili potencijalnih negativnih efekata po RS.

Parlament tako zahtijeva od izabranih i imenovanih lica sa teritorije Republike Srpske u institucijama BiH da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama Republike Srpske po svim pitanjima koja su predmet djelovanja institucija BiH, a koja se tiču ustavnog položaja, nadležnosti, te političkih, ekonomskih i drugih interesa Srpske.

Usvojeni zaključci obavezuju i da prije usvajanja odluka i zakonskih rješenja obavezno predstavnici iz RS na državnom nivou zatraže mišljenje nadležnih odbora Narodne skupštine o pitanjima koja su od interesa za taj BiH entitet.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u završnoj riječi istakla rekla je da predstavnici Saveza za promjene nisu dali odgovor na pitanja koja su postavljena predstavnicima iz Republike Srpske u organima na nivou BiH niti poruku da će pozicija Republike Srpske u budućnosti biti zaštićena.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

"Samo nas je ovo interesovalo da bismo mogli da odredimo svoj odnos prema ljudima i institucijama koji očito zanemaruju ustavne nadležnosti Vlade Srpske, derogiraju njene akte, škrabaju i brišu dijelove koje je Vlada napisala, blokiraju novac koji je parlament Srpske odobrio i sve druge stvari koje smo nabrojali", rekla je Cvijanovićeva.

Sa druge strane, odbijeni su predloženi zaključci opozicione koalicije SDS-SRS Republika Srpska, PDP, NDP i poslaničke grupe Napredna Srpska kojima parlament RS osuđuje tendencioznu, neargumentovanu i politički ostrašćenu retoriku prema predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i zahtijeva od Vlade Srpske da odmah prekine ovakvu praksu.

Opozicionari su tražili da Narodna skupština svojim zaključkom obaveže entitetsku Vladu i predstavnike RS u institucijama BiH, da odmah uspostave komunikaciju koja će biti zasnovana na međusobnom uvažavanju i poštovanju i ispunjavanju preuzetih obaveza iz usvojene Reformske agende što je takođe odbijeno. Zbog odbijanja njihovih zaključaka, opozicija nije ni učestvovala u izjašnjavanju o vladajućim zaključcima.

Šarovićev odgovor

U toku maratonske rasprave premijerka Cvijanović iznijela je više od 30 primjedbi na rad Saveza za promjene u koaliciji na nivou BiH koje, kako navodi ugrožavaju interese I nadležnosti RS.

Opozicija je odgovorila sa preko 150 dokumentovanih radnji kojima je kako tvrde, aktuelna entitetska vlast u raznim aferama i odlukama za skoro dvije milijarde konvertibilnih maraka oštetila RS, te tvrdnjama da posebna sjednica predstavlja jasan obračun sa njima.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

"Još više se bojim poteza koji se, možda, planiraju u narednim sedmicama. I dobro razmislite o tim potezima", rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i pozvao vlast u RS-u da „nikoga, a posebno njega, ne uči patriotizmu“.

Šarović je pozvao na zajedničku saradnju, te naveo da odlično sarađuje s kolegama u resoru energetike, poljoprivrede, ekologije i građevinarstva u Vladi RS-a, iako nemaju iste stavove.

Šarović je negirao tvrdnje o štetnom djelovanju na državnom nivou te je poručio premijerki Cvijanović „da mora da radi više, a da joj priča o izdajnicima ne bude alibi za loše rezultate Vlade RS-a“.

Sukob između vladajućih i opozicije u RS eskalira još od proteklih izbora, a nakon posebne sjednice čini se da bi se stanje moglo i pogoršati.

Pogotovo ukoliko se provede usvojeni zaključak kojim se Vlada RS obavezuje da u roku, ne dužem od 90 dana, dostavi prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojima bi bila utvrđena odgovornost za neovlašteni prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, odnosno uzurpiranje nadležnosti Srpske od institucija BiH.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG