Dostupni linkovi

Kad je dom i vrtić i škola


Svaki dan nam počinje isto sa pitanjem hoćemo li vani, priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) majka četverogodišnjeg Amara iz Sarajeva, Merima Hrnjica.

Nakon objašnjenja da je vani virus i da moraju ostati u kući, dan, kako kaže Merima, nastavlja već uhodanim tokom.

"Lična higijena, doručak, onda malo igranja, pitanja da uzme nešto slatko. Sada, iako su mu tek četiri godine, učimo i slova, to je nešto novo za njega i zabavimo se", objašnjava Merima.

Obustava rada predškolskih ustanova zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom stavila je pred roditelje djece predškolskog uzrasta brojne izazove. Jedan od najtežih jeste kako im osmisliti dan u izolaciji, kako im objasniti zašto im se dnevna rutina drastično promijenila.

Istraživanje u stanu ne ide lako

Lana Rizvanović samohrana je majka petogodišnje djevojčice, kako kaže, na sve načine pokušava zabaviti svoju kćer.

"Osmisliti dan djevojčici, koja je išla u vrtić, koja je u dobi kada samo želi da trči, skače i istražuje, u malom stanu, je jako teško", priča Lana.

I dvogodišnjoj Violi, koja je godinu išla u vrtić, priča njena majka Irma Šuman, najviše nedostaju drugari i odlazak u parkove.

"Svakodnevno joj moram objašnjavati da je vani čika virus, da nam policija ne da da idemo u parkiće, dok ne otjeraju virus", priča Irma Šuman.

Svaki dan nova avantura

Za razliku od prethodnih sagovornica, koje imaju samo jedno dijete, porodica Zatega ima troje. Najstarija Ena ima osam godina i za nju je dnevni raspored drugačiji, jer prati online nastavu. Za dva dječaka Nou i Kana, koji su predškolskog uzrasta, svaki dan je nova avantura.

Škola i posao od kuće: Teško je, ali nije nemoguće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

"I supruga i ja smo stanovišta da djecu ne treba štediti od kućnih poslova, tako da oni učestvuju u pospremanju svojih igračaka, pomažu u kuhanju, pazimo da se ne povrijede, ali zajedno sa nama obavljaju sve poslove", priča otac Ermin Zatega.

Brojni su video snimci i fotografije na društvenim mrežama roditelja sa svojim mališanima i kreativno osmišljenim igrama. Kreativnosti ne nedostaje ni Zategama. Naime, dnevni boravak su pretvorili u svojevrsni poligon za djecu.

"Mi njima i kada nije vanredno stanje puštamo da razmještaju namještaj po kući, tako je i sada. U dnevnom boravku smo napravili mali poligon, imamo jedan ležaj od kojeg smo napravili tobogan, imamo ljuljačku", objašnjava Zatega.

Radne obaveze i igra

No, roditeljima je posebno teško organizovati radne obaveze sa igrom, priča Ermin. I on i supruga Selma trenutno rade od kuće, ali kako kaže sve se stigne organizovati, jer mora.

"Podijelimo se u smjene. Prijepodne sa djecom bude supruga, a ja radim, pa se zamjenimo. Radimo i kasno u noć, kada oni zaspe", kaže Zatega uz smijeh da se posao mora završiti, a potrebe djece zadovoljiti.

Slična iskustva ima i Merima, dok naša sagovornica Irma trenutno ne radi. Lana ide na posao, a za to vrijeme njena kćerka ostaje sa bakom.

"Moja Aylin Sija bude sa bakom, onda poželi mamu koja nekada sa posla dođe umorna, ali sa osmjehom", zaključuje Lana.

Zabrana kretanja ublažena

Federalni štab civilne zaštite u petak, 24. aprila, je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina omogućava kretanje u određenim terminima.

Kako je odlučeno, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, dok će osobe mlađe od 18 imati dozvoljeno kretanje utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Ove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka, 27. aprila 2020. godine.

Ustavni sud BiH je 22. aprila 2020. godine donio odluku kojom je utvrđeno da su zabranom kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava, te naredio da se ova mjera usaglasi sa sudskom odlukom.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG