Dostupni linkovi

SAD žele trajni mir na jugoistoku Evrope


Fotografije: Midhat Poturović
Fotografije: Midhat Poturović
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su u utorak članove američkog Kongresa, senatoricu Jeanne Shaheen i senatora Georgea Voinovicha.

Sjedinjene Američke Države su veoma zainteresovane za uspostavu trajnog mira u regiji i uspješno pristupanje svih zemalja regije jugoistočne Evrope u NATO i EU, naglasili su senatori Shaheen i Voinovich.

Senator George Voinovich istakao je kako je BiH posjećivao više od 10 puta, te da je posebno zainteresovan za ovo područje i da ga raduje evidentan napredak. Istakao je bitnim što EU shvata koliki je utjecaj dešavanja u ovoj regiji na sveukupnu politiku u Evropi. Senatoricu Jeanne Shaheen predstavio je kao članicu Senata, koja na funkciji predsjednice Komiteta za Evropu američkog Senata jednako zainteresovano nastavlja pratiti dešavanja u BiH i regiji.

Istovremeno članovi bh. Predsjedništva izrazili su zadovoljstvo posebno velikim interesom SAD-a za BiH, te zahvalili za stalnu podršku i pomoć na putu napretka BiH ka evroatlantskim integracijama. Članovi kolektivnog šefa države naglasili su da imaju jedinstven stav na vanjskopolitičkom planu, te da su članstvo u NATO i EU strateški prioriteti za BiH. Izrazili su očekivanje da će bržim i uspješnijim ispunjenjem obaveza i reformi na putu integracija, i uz očekivanu pomoć SAD-a, lakše biti riješeni i unutrašnjopolitički problemi u zemlji.

Američki senatori sastali su se danas i sa predsjedavajućom Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem, koji ih je informisao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Predočio je da je u periodu od Dejtonskog sporazuma do danas ostvaren veliki napredak, ali i da je pred BiH još dosta neriješenih pitanja i izazova.

Predsjedavajući Špirić je ukazao da je BiH u proteklom periodu vodila tri izuzetno teška i zahtjevna procesa: obnova ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja; proces tranzicije i proces integracije u evroatlantske tokove, te poručio da jedino unutrašnji dijalog legitimnih predstavnika može biti garancija demokratskog razvoja BiH.
XS
SM
MD
LG