Dostupni linkovi

Podrška palestinskim razlozima za deklaraciju


Mahmud Abas u posjeti BiH, 15. avgust 2011.
Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, na kraju trodnevne posjete BiH, potvrdio je da je tokom razgovora sa domaćinima dobio podršku za palestinsko pitanje.

Abas nije želio nagađati šta će se dešavati u Ujedinjenim nacijama nakon podnošenja aplikacije Palestine za članstvo dodajući da će se pregovori sa Izraelom nastaviti bez obzira na krajnji rezultat u sjedištu svjetske organizacije.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas kaže da je članove Predsjedništva i ministra vanjskih poslova BiH prije svega upoznao sa problemom zastoja pregovora sa Izraelom.

Domaćinima je objasnio, napominje Abas, razloge zbog kojih žele da idu u UN, jer ne postoje mogućnosti da se pregovori sa Izraelom nastave. Sa osmijehom na licu Abas je odgovarao na pitanje od koga je dobio podršku u Predsjedništvu BiH kada se zna da ne postoji jedinstveno mišljenje o tom problemu.

„Mi smo čuli pristanak sve trojice članova Predsjedništva za ono što smo im izložili zbog čega želimo ići pred UN, ali ne mogu vam otkriti ko je čvršće prihvatio i toplije odobrio naš zahtjev. Mi smo čuli dobre riječi, pozitivne vijesti - zbog toga ne možemo ovoga puta više reći“, kazao je on.

Abas: Ne želimo bojkotovati Ameriku

Tačan datum podnošenja aplikaciju za članstvo Palestine u UN-u Mahmud Abas nije naveo. Precizirao je da će aplikacija biti uručena generalnom sekretaru UN-a Bani Ki-munu.
Mahmud Abas sa članovima Predsjedništva BiH, 15. avgust 2011.

„Nema datuma, ne možemo reći danas ili sutra ili bilo koje drugo vrijeme. Aplikaciju možemo podnijeti u bilo koje vrijeme za vrijeme sesije UN-a . Kao što vam je poznato, mi imamo podršku 122 države koje su priznale Palestinu“, naveo je Abas.

Predsjednik Palestine nije želio nagađati ni o tome šta slijedi ukoliko ne dobiju podršku u Savjetu bezbjednosti, niti ulaziti detaljnije u procedure UN-a.

Naime, nakon podnošenje aplikacije generalnom sekretaru, slijede konsultacije sa članovima Savjeta bezbjednosti, i tek tada će, dodaje Abas, odlučiti šta dalje činiti.

Međutim, šta ako Sjedinjene Države stave veto, kao što su stavile veto na posljednju rezoluciju koje su Palestnici dostavili Savjetu bezbjednosti.

„Naravno, mi ne želimo bojkotovati Ameriku, u isto vrijeme oni ne bojkotuju nas. Mi ćemo nastaviti saradnju sa Amerikom i zemljama Evrope kako bi nam pomogle. Mi se nećemo konfrontirati. Bez obzira na rezultat u UN-u, mi ćemo se ponovo vratiti pregovorima, pitanjima kao što su to bezbjednost granica, Jerusalim i izbjeglice“.

Nakon Abasovog obraćanja novinarima, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najavio je za srijedu konferenciju za novinare u Banjoj Luci povodom, kako je saopšteno, posjete predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa i različitih informacija u vezi s tim u bh. javnosti.
XS
SM
MD
LG