Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH usaglasilo izjavu o EU integracijama, Dodik protiv


Članovi Predsjedništva: Dragan Čović (L), Mladen Ivanić (S) i Bakir Izetbegović (D)

Inicijativa za drugačiji, novi ili obnovljeni pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, odnosno prema ispunjavanju uslova za ostvarivanje kandidatskog statusa, uz pomoć međunarodne zajednice, na samom startu je povezana s teškoćima, što se i moglo očekivati, s obzirom na istoriju neuspjeha u procesu integrisanja. Naime, Predsjedništvo BiH posljednjeg dana 2014. godine utvrdilo je i usaglasilo Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Prijedlogom teksta zajedničke izjave prihvataju se zaključci Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, a izjava je proslijeđena liderima parlamentarnih političkih partija u BiH kako bi se izjasnili o ovom prijedlogu. Konačan tekst, prema dogovoru sa čelnicima EU, trebao bi biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Naš je stav tu jasan: to je dosta načelna izjava kojom se, ustvari, želi iskazati spremnost za nastavak evropskih integracija, za reforme koje su nužne da bi se Bosna i Hercegovina približila Evropskoj uniji. Mi smo tu izjavu usaglasili kao radni tekst, želimo ga sad dostaviti političkim liderima i čuti njihovo mišljenje. Ja se nadam da će i politički lideri, lideri svih partija, nevezano da li su u vlasti ili su u opoziciji, iskazati svoju spremnost. Za nas je bitno da većina u Parlamentu to potpiše. Mislim da ćemo većinu za potpis ove izjave imati“, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U dokumentu Predsjedništva, BiH se obavezuje da će provesti ekonomske reforme, zaustaviti pad ekonomije, poboljšati efikasnosti institucija, popraviti socijalnu situaciju. Međutim, samo što je prijedlog izjave objavljen, oglasio se Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, koji je ocijenio da je neprihvatljiv i neobavezujući za ovaj entitet. Za RTV RS je objasnio svoj stav, navodeći:

Milorad Dodik
Milorad Dodik

„Svašta tu ima – od neprihvatljivih stavova do prekoračenja ovlaštenja samog Predsjedništva, jer se bavilo i pitanjima drugih nivoa vlasti. Drugi nivoi vlasti, odnosno Predsjedništvo u ime tih nivoa vlasti, može isključivo da nešto radi ako su ti drugi nivoi vlasti njih zamolili ili ovlastili da to urade. Prema tome, niko ih nije ovlastio. Ta vlast i nije neka vlast. To je nešto što se sastavlja gore, u Sarajevu, a kad se sastavlja, veoma je teško tu napraviti zajednički konsenzus oko bilo kog pitanja.“

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, ovako kometariše Dodikov stav:

„Milorad Dodik ponovo radi stvari u svom stilu. Tvrdi da Predsjedništvo nije nadležno da donosi ovakve izjave, mada je od nas to tražila Evropska unija, predstavnici Evropske unije, a Predsjedništvo jeste nadležno za koordinaciju odnosa sa međunarodnim organizacijama, dakle, i sa Briselom, i posebno Ustavom ovlašteno za koordinaciju entiteta. Prema tome, definitivno je Predsjedništvo pozvano da napravi prijedlog izjave. Ovo nije uzmi ili ostavi. To je prijedlog izjave koja se da dalje modificirati, ali Milorad Dodik, u svom stilu, nanovo pravi kočnice, pravi probleme u Bosni i Hercegovini.“

O stavu Milorada Dodika Branislav Borenović, potpredsjednik Partije demokratskog progresa, kaže:

„Ja mislim da je to sve plod jedne seoske frustracije činjenicom da više nije svemoćni lider u Republici Srpskoj, da su građani Republike Srpske već na ovim posljednjim izborima značajno mu otkazali poslušnost ili ukazali povjerenje opozicionim strankama, što je rezultiralo ovakvim, potpuno nekorektnim, nekorisnim, besmislenim izjavama Milorada Dodika“

Klub zastupnika koalicije 'Domovina' u Narodnoj skupštini Republike Srpske pozdravio je Zajedničku izjavu o članstvu BiH u Evropskoj uniji.

„Smatramo da ekonomski oporavak zemlje predstavlja preduslov za obnovu uništenih zajednica, osigurava veći stepen komunikacije i mobilnosti preko entitetske linije razgraničenja, a cjelokupni sistem tjera na reforme kojim će se ukloniti diskriminacija i kršenja ljudskih prava", navodi se u saopštenju koalicije 'Domovina'.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG