Dostupni linkovi

Sin predsjednika Kolumbije uhapšen u istrazi o pranju novca


Nicolas Petro iza svog oca, predsjednika Kolumbije Gustava Petra tokom proslave pobjede na izborima, Bogota 2022.
Nicolas Petro iza svog oca, predsjednika Kolumbije Gustava Petra tokom proslave pobjede na izborima, Bogota 2022.

Nicolas Petro, sin kolumbijskog predsjednika Gustava Petra, uhapšen je u sklopu istrage o pranju novca i nedozvoljenom bogaćenju, saopćeno je iz ureda državnog tužioca rano u subotu, prenosi Reuters.

Mlađi Petro, političar u provinciji Atlantico, pozdravio je istragu kada je počela u martu, a ranije je optužbe da je uzeo novac od trgovaca drogom u zamjenu za njihovo uključenje u mirovne napore svog oca, nazvao neosnovanim.

Također je uhapšena zbog optužbi za pranje novca i kršenje ličnih podataka Nicolasova bivša supruga Daysuris del Carmen Vasquez.

Ona je ranije ove godine rekla lokalnim medijima da su dvoje ljudi optuženih za umiješanost u trgovinu drogom dali Nicolasu novac za kampanju njegovog oca.

Petro je na X-u, platformi koja je ranije bila poznata kao Twitter, rekao da je bilo bolno da je jedno od njegove djece u zatvoru, ali da tužilaštvo ima sve garancije da će postupiti u skladu sa zakonom.

"Svom sinu želim sreću i snagu. Neka mu ove pojave formiraju ličnost i neka razmišlja o svojim greškama", poručio je predsjednik.


"Kao što sam i potvrdio državnom tužiocu, neću intervenisati niti vršiti pritisak na njegove odluke, neka zakon slobodno vodi proces", dodao je.

Predsjednik je obećao da će sklopiti mir ili sklopiti sporazume o predaji s pobunjenicima i kriminalnim bandama kako bi okončao 60-godišnji unutrašnji sukob u Kolumbiji, u kojem je poginulo 450.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG