Dostupni linkovi

Ministrica vanjskih poslova BiH na sastanku s predsjednikom Irana 


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković s novoizabranim predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković sastala se u Teheranu s novoizabranim ultrakonzervativnim predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, te mu čestitala na izboru i poželjela uspješan mandat nakon što je 3. augusta preuzeo dužnost predsjednika.

Tokom sastanka je razgovarano o unapređenju odnosa dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva vajskih poslova BiH.

“Predsjednik Raisi je kazao da je potrebno jačanje ekonomske saradnje i trgovinske razmjene, što će biti jedan od prioriteta nove administracije. Istakao je da će Iran uvijek podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će podržavati napredak naše zemlje,” dodaje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, s kojim će ministrica Turković danas održati odvojeni sastanak, zajedno sa delegacijama Ministarstva vanjskih poslova BiH i Irana.

Raisi je glavni iranski sudija i ima ultrakonzervativne stavove. Prilikom preizimanja dužnosti je obećao da će poduzeti mjere za oslobađanje Islamske Republike od "tiranskih" američkih sankcija.

Iranski predsjednik, koji se nalazi se na listi američkih sankcija zbog navodnih kršenja ljudskih prava, je drugi najviši zvaničnik u zemlji, nakon vrhovnog vođe.

Predsjednik ima značajan uticaj na unutrašnju politiku i vanjske poslove. Ali vrhovni vođa ajatolah Ali Khamnei ima konačnu riječ o svim državnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG