Dostupni linkovi

Predsjednička utrka u Ukrajini stigla do medicinskih pretraga


Predsjednički kandidati Petro Porošenko (lijevo) i Volodimir Zelenski (desno) testiraju krv na drogu i alkohol 5. aprila.
Predsjednički kandidati Petro Porošenko (lijevo) i Volodimir Zelenski (desno) testiraju krv na drogu i alkohol 5. aprila.

To je bio najnoviji nadrealistični zaokret u predsjedničkoj utrci.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko 5. aprila je dao uzorke krvi, urina i kose kako bi dokazao da ne koristi drogu ili alkohol i da se pripremi za ozbiljnu debatu u sportskoj areni s drugim protivnikom, komičarom Volodimirom Zelenskim, piše redakcija Radija Slobodne Evrope na engleskom jeziku.

Dva dana ranije, Zelenski, zvijezda hit komedije u kojoj glumi slučajnog predsjednika i koji je prestigao Porošenka u prvom krugu izbora prošlog vikenda, izazvao je sadašnjeg predsjednika da se podvrgne testiranju na drogu, u vještom ali nedvojbeno bizarnom videu kojim je opisao preduslove za debatu prije nego što se Ukrajinci vrate na birališta 21. aprila.

Na taj način, Zelenski je pretvorio ukrajinsku predsjedničku utrku u ono što su neki kasnije ismijavali kao "takmičenje u uriniranju".

Njegovi uslovi su također uključivali premještanje mjesta takmičenja iz studija javne televizije na Olimpijski stadion u Kijevu sa 70.000 sjedišta, najveće arene u zemlji.

Zelenski je dao predsjedniku 24 sata da odgovori.

Zelenski, koji ima 41 godinu, preuzeo je inicijativu u sadašnjoj utrci s dva kandidata, nakon što je u prvom krugu osvojio 30 odsto glasova - skoro duplo više od Porošenkovih 15 i nešto odsto, ali što je bilo daleko od većine koja bi mogla isključiti drugi krug.

Porošenko je odgovorio - i prihvatio poziv - u svom videu prije nego što je rok istekao.

"Želiš stadion, imaš stadion", rekao je Zelenskom. "Čekam te."

Kako bi demonstrirao da je bio spreman za izazov, 53-godišnji predsjednik stigao je na Olimpijski stadion rano 5. aprila s više od 100 novinara, podigao rukave i dao liječniku dvije bočice krvi. Zatim je dao uzorak urina i svoje prosijede kose.

"Ja sam ovdje a ti [Zelenski] nisi", rekao je Porošenko, obraćajući se protivniku direktno u kamere. "Siguran sam da on skuplja hrabrost da dođe ovamo i da će se rasprave održati, kao što to nalažu ukrajinski zakoni", dodao je on, naizgled preuveličavajući svoj slučaj jer zakon ne podrazumijeva takve rasprave.

Sam Porošenko je odbio da učestvuje u debatama kandidata kada je pobijedio 2014. godine, a eksperti su primjetili da postoji rijetka tradicija takvih događaja od kada je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

U međuvremenu, u pratnji grupe svojih novinara, Zelenski je predao uzorke za testiranje droge u drugoj laboratoriji u gradu, rekavši da ne vjeruje onome na sportskoj areni zbog veza s državom.

Njegova kampanja je čitav proces emitovala uživo na Facebooku i Instagramu, gdje kandidat ima ukupno četiri miliona sljedbenika.

Kao dodatak ovoj bizarnoj situaciji, novinari su otkrili detalje o doktoru koji je testirao Zelenskog na droge. On je takođe maser i glumac koji je igrao uloge "ubice", "medicinske sestre" i "njemačkog vojnika" u 17 filmskih projekata, uključujući i neke za filmski studio Zelenskog Kvartal 95.

'Politički cirkus'

Izgleda da su pošalice na tankom ledu za neke Ukrajince, koji zapravo žele da čuju stavove kandidata o ključnim pitanjima kao što su borba protiv korupcije, ekonomija i rat koji bjesni u istočnoj Ukrajini koji će ovog mjeseca ući u šestu godinu.

Novinar koji je posjetio ratom razoren grad Marijnka u blizini ukrajinske istočne linije fronta, gdje je od 2014. ubijeno oko 13.000 ljudi, napisao je na Twitteru da se jedan stanovnik glasno pitao: "Zašto ne okončaju rat, umjesto što prave predstave?"

U glavnom gradu, Alijona Zlobina, 30-ogodišnja radnica u IT sektoru koja je zastala radi fotografisanja na jutarnjem suncu na trgu ispred Olimpijskog stadiona, izjavila je za RSE da je bila frustrirana onim što je više nalikovalo na urnebes nego na visoku politiku kakvu očekuje.

"To je politički cirkus", rekla je. "Možda bi svoju debatu umjesto sportskog stadiona trebali voditi u cirkusu."

XS
SM
MD
LG