Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednička trka: Zašto izostaje podrška Bojoviću


Rade Bojović
Dva predsjednička kandidata koji predstavljaju dio vlasti i dio opozicije u Crnoj Gori započeli su svoju predsjedničku kampanju i oni su za sada jedini konkurenti. Treći potencijalni kandidat Rade Bojović za sada ne dobija potrebnu podršku za ozvaničenje kandidature uglavnom zbog restriktivnog izbornog zakona. Međutim u dijelu političkih partija postoji potencijal koji bi mu mogao pomoći da prikupi neophodne potpise za kandidaturu, prije svega u Socijaldemokratskoj partiji i Pozitivnoj Crnoj Gori, ali te podrške nema.

Sa prikupljenih nešto više od 1.700 potpisa podrške građana od potrebnih 7.700, Rade Bojović je svakim danom sve dalje od ulaska u predsjedničku trku. Za prikupljanje potpisa je ostalo nešto manje od petnaestak dana, a potencijalni treći predsjednički kandidat nema iza sebe podršku organizovanih političkih partija.

Potencijal za prikupljanje potpisa postoji u dvije partije - Socijaldemokratskoj partiji manjoj članici vladajuće koalicije i opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori. Iako su program i ideološke smjernice Rada Bojovića i ovih partija gotovo iste, politička prošlost Bojovića za ove partije nije do sada bila sporna i pored činjenice da ni jedna od ovih stranaka ne podržava aktuelne kandidate Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića čak su i u političkom sukobu – one ipak ne daju podršku Bojoviću da se kandiduje.

Pozitivna Crna Gora će razmotriti da li će nekom od predsjedničkih kandidata uputiti podršku, odnosno da li će se uopšte angažovati na predsjedničkim izborima.

Dritan Abazović
Dritan Abazović
Visoki funkcioner ove partije Dritan Abazović kaže da će mu biti žao ako Rade Bojović ne bude uspio da prikupi dovoljnu podršku građana.

"Zašto se Pozitivna nije angažovala? Zato što se Pozitivna angažovala oko lokalnih izbora i samim tim mi smo preokupirani tim izbornim ciklusom. O predsjedničkim izborima ćemo se oglasiti tek nakon lokalnih. Mislim da sada kako stvari stoje gospodin Bojović, i ako on ne odustaje što je poptuno prirodno, kažem vrlo teško će dostiči neki nivo da bi nek akcija, odnosno neka pomoć koja bi stigla od neke druge stranke omogućila da on zaista uđe u izbornu trku. Vidjećemo da li ćemo nekome ukazati podršku ili ne. Na osnovu sopstvenog političkog interesa, ali prije svega vođeni interesima građana Crne Gore, mi ćemo vidjeti na koji način želimo da pomognemo nekog od kandidata", kaže Abazović.

Usamljen između dva pola

Pojedini funkcioneri SDP-a su dali javnu podršku Radu Bojoviću, ali se to u ovoj stranci ocjenjuje kao individualni čin, a da je stav ove stranke da ne daju podršku aktuelnim kandidatima.

"Gospodin Bojović, niti je tražio niti očekivao kako je sam rekao podršku SDP-a tokom prikupljanja potpisa za predsjedničku kandidaturu. Nije bilo nikakvih zvaničnih kontakata između nas. SDP je na predsjedništvu donijela odluku da našu podršku nemaju ni jedan od dva kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. Ukoliko bi neki član SDP podržao tu kandidaturu gospodina Bojovića to je njegov individualni čin. Partija nema svog kandidata na ovim izborima"
, istakao je portprol Mirko Stanić.

Zašto SDP i Pozitivna ne podrže napore nezavisnog kandidata Rada Bojovića da se kandiduje na predsjedničkim izborima, a koga da se kandiduje prije svega sprječava restriktivni izborni zakon kojim se traži podrška 1,5 odsto biračkog tijela, pitali smo Zlatka Vujovića iz Centra za monitoring koji između ostalog ocjenjuje da se radi o srednjoročnim partijskim interesima

"Pozitivna Crna Gora kao i SDP pokušavaju da privuku istu ciljnu grupu birača. Dugoročno gledano, uspjeh Rada Bojovića bio bi kontraproduktivan njihovim daljim planovima za jačanje podrške njihovim partijama. Zato bez obzira što je on programski najbliži to bi sa aspekta nekog partijskog interesa, srednjeročnog odnosno dugoročnog bio veoma loš potez",
ocjenjuje Vujović.

Političke kalkulacije i interesi idu daleko da zadiru i u interese na lokalnim izborima u Nikšiću, ali i na kombinatoriku na predsjedničkim izborima.

Zlatko Vujović izdvaja nenapadanje među opozicionim strankama tokom kampanje na lokalnim izborima u Nikšiću i najavu nekih funkcionera SDP-a da će posredno podržati opozicionog kandidata.

"Dva njihova poslanika su to najavili i onda bi to stvarno bilo jedno veliko iznenađenje da partija kao što je SDP obistini neka očekivanja koja se možda smatraju nerealnima - to je da da svoj doprinos, ako ne uspjehu Lekića onda svakako neuspjehu Vujanovića na narednim predsjedničkim izborima. Ja vjerujem da postoji dogovor da Pozitivna ne bude napadana od Demokratskog fronta, a da poslije izbora u Nikšiću Pozitivna značajnije podrži kandidaturu Miodraga Lekića. Tu se Rade Bojović nikako ne uklapa i koji, pokazalo se ostaje usamljen između dva pola",
zaključuje Vujović.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG