Dostupni linkovi

Predsjednička kampanja: Vujanović i Lekić razmjenjuju optužbe


Filip Vujanović i Miodrag Lekić
Filip Vujanović i Miodrag Lekić
Ostalo je još samo osam dana do predsjedničkih izbora u Crnoj Gori. U iščekivanju jedinog TV duela dva kandidata posmatrači ocjenjuju da je dosadašnja kampanja bila više negativna, pošto su Filip Vujanović i Miodrag Lekić uglavnom razmjenljivali optužbe, po koju uvredu, a bilo je i pregršt praznih obećanja.

Iz dana u dan crnogorski građani slušaju manje više iste poruke pretendenata za budućeg šefa države. Kampanju od samog starta, iako je bila nagovještena kao pozitivna, boje negativne emocije, u kojima se dvojica kandidata međusobno optužuju i prozivaju za činjenja i nečinjenja u prošlosti.

Tako je Filip Vujanović o Miodragu Lekiću rekao da je “čovjek bez stava i vizije”, a Lekić o Vujanoviću da je “kopija predsjednika i produžena ruka DPS-a”.

Jedno pitanje Vujanović je svom suparniku uporno ponavljao iz večeri u veče:

„Da je došao na referendum 21. maja iz Rima za šta bi glasao? Neka nam kaže, za DA ili za NE? Neka kaže."

Odgovor Vujanoviću stigao je u četvrtak uveče u emisiji “ Načisto “ televizije Vijesti u kojoj je predsjednički kandidat opozicije Miodrag Lekić negirao da je bio protiv referenduma o crnogorskoj nezavisnosti.

"Ja sam bio za nezavisnu Crnu Goru i ja nikada nijesam mijenjao svoj pogled. Ja nijesam htio da učestvujem u stvaranju privatne države. Bio sam vrlo rezervisan prema projektu koji je vodio Milo Đukanović, Svetozar Marović i sve to društvo koje je vodilo stvaranju privatne Crne Gore. Ja nijesam imao nikakvu inspiraciju da učestvujem u takvom društvu. Ko je učestovao njemu svaka čast", rekao je Lekić.

Dijaloga i razmjene mišljenja o velikim problemima koji pritiskaju crnogorsku društvo nije bilo. Lekić se fokusirao na povezanost vladajućeg DPS-a sa kriminalom i korupcijom, odlučno odbacujući tezu da bi njegovo preuzimanje čelne pozicije u državi vodilo njenoj destabilizaciji.

„Zbog težnje da doprinesem opštem dobru, ja ću sasvim sigurno sarađivati sa institucijama koje pripadaju drugom političkom taboru. Ali sa druge strane ću se sukobiti sa svima onima u vlasti ukoliko krše Ustav, ukoliko krše zakon, ukoliko nastave sa mafijaško - korupcionaškim stilom, oni će u meni imati protivnika", poručio je Lekić.

Malo pitanja bitnih građanima

Vujanović je, pak, od tribine do tribine obećavao bolju Crnu Goru, sa višim životnim standardom, novim opštinama, aerodromima i društvom jednakih šansi.

"Gradićemo Crnu Goru kao dio EU jer tamo moramo da budemo. Za takvu Crnu Goru, za bolja Pljevlja, za bolji život svih građana, za život koji vrijedi, pobijedićemo zajedno", tvrdio je Vujanović.

Koliko je u praćenju kampanje bilo posla za “istinomjer”, kako je nazvan projekat Centra za Demokratsku tranziciju, kako bi utvrdili koliko su političari dosljedni u onome što govore i rade?

"Tim Istinomjera prati, prikuplja i analizira i tokom ove predsjedničke kampanje. Međutim, ono što je negdje oslonac naše metodologije jeste da se iz obilja izjava izdvajaju i ocjenjuju one koje su relevantne sa stanovišta javnog interesa, a takvih je na žalost u ovoj kampanji bilo veoma malo. Ovo što gledamo posljednjih dana je razgovor dvojice kandidata o nekakvim temama iz prošlosti. Dosta je negativne kampanje, ličnih uvreda i kritika, a malo obećanja i informacija za građane o ponudi onoga koji bi pobijedio na izborima", kaže Milica Kovačević iz CDT-a.

Sumirajući utiske kampanje koja ulazi u sam finiš, analitičar Centra za Monitoring Zlatko Vujović kaže:

„Ovo nije kampanja u kojoj su kandidati ponudili dovoljno argumenata zašto bi ih glasali već prije svega kampanja u kojoj je trebalo plasirati informacije zašto ne glasati za protiv kandidata. Kada smo tako definisali kampanju onda smo imali kampanju u kojoj je bilo mnogo više uvreda, negativnih konstatacija od strane dva kandidata, nego stvarnog predstavljanja njihovih programa."

Vujović stoga očekuje manju izlaznost na predsjedničkim izborima u odnosu na parlamentarne koji su održani 14 oktobra.

"Nakon svega mislim da onaj dio birača koji će na kraju i odlučiti o krajnjem ishodu ostaje zbunjen iz razloga što kandidati jednostavno nijesu dali jasne programe zbog kojih bi se opredjelili za same kandidate. Na kraju će to biti odluka u smislu da li ste za vlast ili opoziciju a ne da li ste za ovog ili onog drugog kandidata", zaključuje Vujanović.
XS
SM
MD
LG