Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu za ovu godinu


Članovi Predsjedništva BiH- Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, ilustrativna fotografija
Članovi Predsjedništva BiH- Željko Komšić, Željka Cvijanović i Denis Bećirović, ilustrativna fotografija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na vanrednoj sjednici 20. marta Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Za budžet su glasali predsjedavajuća i član Predsjedništva Željka Cvijanović i Denis Bećirović, dok je Željko Komšić bio protiv, prenosi Fena.

Kako je Feni potvrđeno iz kabineta Komšića on je bio protiv "zbog povećanja plata dužnosnicima i zbog toga što ovogodišnji budžet nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH".

Vijeće ministara BiH je na sjednici 15. marta usvojilo Nacrt budžeta institucija BiH i odluke o povećanju primanja uposlenima u državnim institucijama.

Budžet državnih institucija će u 2023. iznositi oko 680 miliona eura, što je povećanje za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Budžetom je predviđeno povećanje osnovice plate državnih uposlenika s 277 na 310 eura u narednih devet mjeseci, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 155 na 233 eura.


Budžet mora potvrditi i Parlamentarna skupština BiH, gdje zastupnici mogu uložiti amandmane. Prijedlogom bi se povećale i plaće državnim zastupnicima, koje u prosjeku iznose oko više od 3.000 eura, za oko 350 eura.

Ako se prije usvajanja budžeta ne promijeni zakon o platama, ovo bi bilo drugo povećanje plata zastupnika, nakon što im je u julu prošle godine povećana za oko 250 eura.

Ukupna primanja parlamentaraca iznose između 3.000 i 4.000 eura.

Usporedbe radi, s novom osnovicom od 311 eura, osnovna plaća higijeničarki bit će 374 eura, jer njihov koeficijent iznosi 1,2. U odnosu na sadašnju plaću bit će veća za 40 eura.

Koeficijent ministara iznosi 8,5 pa će osnovna plaća ministra s novom osnovicom iznositi 2.650 eura i bit će veća za 287 eura.

Najveće povećanje plaće imat će tri člana Predsjedništva BiH čiji koeficijent plaće iznosi 10. Njihova osnovna plaća povećat će se s 2.778 eura na 3.115 eura i bit će veća za 337 eura.

Riječ je o osnovnim neto plaćama, nakon što se odbiju porezi i doprinosi, bez naknada za topli obrok, putne troškove, odvojeni život, regres i ostale naknade.

XS
SM
MD
LG