Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Okončana drama u zgradi Predsedništva Srbije


Predsedništvo Srbije, 21. maj 2009. Foto: Vesna Anđić

Pedesetšestogodišnji Dragan Marić, koji je jutros nešto pre podneva naoružan sa dve bombe ušao u zgradu Predsedništva Srbije u Beogradu, uhapšen je nakon višečasovnih pregovora sa policijom, a eksplozivne naprave su mu oduzete.

Marić, koji je 2004. godine 80 dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije, pod pretnjom bombama zahtevao je da sa Vladom Srbije potpiše ugovor kojim će mu biti isplaćen novac za oduzete privatne firme.

Nakon petočasovnih pregovora specijalnog policijskog tima sa Draganom Marićem bez žrtava je okončana drama u zgradi Predsedništva Srbije. Razoružan je oko 17 sati posle velike neizvesnosti i angažovanja brojnih policijskih i vojnih specijalaca, i potpune blokade zgrade u kojoj radi predsednik Srbije Boris Tadić.

Pre nego što je oko pola 12 sa bombama upao u Predsedništvo Srbije, Dragan Marić poslao je e-mail na 11.000 adresa sa obaveštenjem šta će uraditi ukoliko se ne udovolji njegovom zahtevu. U zgradu je ušao na sporedni ulaz iz ulice Andrićev venac, gde su ga odmah zadržali vojni specijalci koji obezbeđuju taj objekat i prvog čoveka države.

Predsedništvo Srbije, 21. maj 2009. Foto: Vesna Anđić

Marić je sa jedne bombe po ulasku skinuo osigurač i zapretio da država do 16 sati mora da reši njegov problem oduzete imovine, ili će u suprotnom uslediti eksplozija. Policijski specijalci ubrzo su uspeli da ga nagovore da preda jednu od dve eksplozivne naprave, dok mu je druga oduzeta tek sat vremena nakon što je istekao rok koji je sam postavio.

Na početku incidenta predsednik Boris Tadić nije bio u zgradi, ali je u Predsedništvo došao u 14.30, oko tri sata nakon početka krize sa bombašem.

Tokom pregovora sa Draganom Marićem u krugu od pedeset metara oko Predsedništva građanima je bilo zabranjeno kretanje, dok su u samoj zgradi situaciju rešavali i nadzirali i pripadnici SAJ-a, policijske Specijalne antiterotristicke jedinice, i Kobri, vojne formacije zadužene za obezbeđenje predsednika Srbije.

Ovaj incident dogodio se samo petnaestak sati nakon što je tokom posete potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena, koja je protekla uz nikada veće mere bezbednosti, u Predsedništvu održana večera sa gostom iz Amerike i najvišim državnim zvaničnicima Srbije.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG