Dostupni linkovi

Predsednik Srbije nakon protesta ponovio da je spreman za razgovore


Otvoren sam za razgovore: Aleksandar Vučić
Otvoren sam za razgovore: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je 4. juna da je spreman za razgovore, komentarišući proteste nakon masovnih ubistava u Srbiji početkom maja.

"Ja sam otvoren uvek za razgovore. Znam da ih niko ne želi, jer se uzdaju (opozicija) u čudo da će na silu da preuzmu vlast, ali to se neće desiti", rekao je Vučić na manifestaciji Dana policije u Beogradu.

Desetine hiljada ljudi prošetalo je i 3. juna centralnim ulicama Beograda, na poziv opozicionih stranaka, tražeći odgovornost vlasti za masovne pucnjave.

"Dok shvate da je ipak potrebno razgovor, proći će neko vreme", dodao je Vučić.

On je ocenio da je potrebno postaviti okvire u kojima bi bilo potrebno "da se krećemo svi zajedno i da se ujedinimo po važnim pitanjima".

Trećeg juna je bilo mesec dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je 13-godišnji učenik ubio osam đaka i radnika obezbeđenja, a ranio je šest učenika i nastavnicu.

Dan kasnije, 4. maja, u selima Malo Orašje i Dubona kod Beograda 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba.

Napadač je uhapšen i priznao je zločin.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje, a poslednje informacije su da je prikupljeno oko 70 hiljada komada cevi i eksplozivnih mina, kao i preko dva miliona metaka različitog kalibra.

U međuvremenu je ministar prosvete Branko Ružić podneo ostavku.

Građani koji su protestovali zahtevaju ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Predsednik Srbije Vučić ranije je već odbacio zahtev za smenu Gašića, što je ponovio i 4. juna.

Naveo je i da je spreman na raspisivanje izbora.

"Kad god hoće (opozicije) izbore, dobiće izbore. Da li će biti samo u Beogradu ili i pokrajinski i republički? Polako. Beogradski izbori? Može. Ali biće još nekih izbora", rekao je on.

Vučić je, na novinarsko pitanje da prokomentariše jedan od transparenata sa protesta na kojem je bila "obešena" lutka sa likom Vučića, rekao da kao predsednik ima obavezu da to trpi.

Demonstranti traže i smenu Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy.

XS
SM
MD
LG