Dostupni linkovi

Američki predsednik Joe Biden pozitivan na COVID-19


Američki predsednik prima drugu buster dozu vakcine protiv korona virusa u Beloj kući u Vašingtonu, 30. mart 2022.

Američki predsednik Joe Biden objavio je 21. jula nakon što je zaražen korona virusom da je dobro i da ima blage simptome.

"Potpuno sam vakcinisan i primio sam dve dodatne doze. Simptomi su blagi. Dobro sam i obavljam dosta posla. Cenim vašu brigu – zadržite veru. Biće sve u redu", rekao je, pored ostalog, američki predsednik u video poruci na Twitteru.

Sat ranije, Biden je u tekstualnoj poruci na Twitteru poručio da se, uprkos bolesti, oseća odlično i zahvalio građanima na brizi.

"Razgovarao sam sa senatorom Caseyijem, kongresmenom Cartwrightom gradonačelnikom Cognettijem i uputio izvinjenje što neću moći da prisustvujem zajedničkom događaju. Imam dosta obaveza", napisao je američki predsednik.

Bela kuća objavila je 21. jula da je Biden pozitivan na COVID-19 i da ima veoma blage simptome.

Biden, koji je primio dve doze vakcine i dva bustera, počeo je da uzima i lek paxlovid, navela u saopštenju portparolka Bele kuće Karine Jean-Pierre.

Bidenov lekar Kevin O'Connor saopštio je da su blagi simptomi počeli u sredu uveče i dodao da očekuje da će predsednik pozitivno reagovati na lečenje.

U pismu sekretaru za štampu Bele kuće, O'Connor je naveo da Biden simptome curenje iz nosa i umor, sa povremenim suvim kašljem.

Rizik od ozbiljne bolesti je kod predsednika Bidena dramatično smanjen pošto je primio dve buster doze nakon pune vakcinacije, rekao je šef Bele kuće za odgovore na COVID-19 Ashish Jha.

Portparolka Bele kuće je saopštila da će američki predsednik, u skladu sa smernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), biti u izolaciji u Beloj kući i da će tokom tog perioda obavljati sve dužnosti.

"U skladu sa protokolom Bele kuće za pozitivne COVID slučajeve, koji ide još dalje od smernica CDC-a, on će nastaviti da radi u izolaciji dok ne bude negativan na testu. Kada bude negativan, vratiće se na posao", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Biden jutros kontaktirao sa članovima osoblja Bele kuće telefonom i da će na predstojećim sastancima učestovavati putem telefona i Zoom-a iz rezidencije.

Prva dama Jill Biden objavila je na Twitteru da se njen suprug oseća dobro i da ima nekoliko blagih simptoma.

"Danas sam na putu u Detroitu, ali sam ranije razgovarala sa Joe-om i on se oseća dobro, ima nekoliko blagih simptoma. Jutros sam bila negativna na testu. Nastaviću da pratim uputstva CDC-a i nosiću masku", napisala je Jill Biden.

Biden (79) se smatra visoko rizičnim zbog godina.

Predsednik SAD se vratio sa putovanja po Bliskom istoku 16. jula i naredna dva dana je imao malo obaveza na rasporedu.

Otputovao je u Masačusets 20. jula sa grupom poslanika.

Pridružio se prvoj dami Jill Biden kada je 19. jula dočekao suprugu predsednika Ukrajine Olenu Zelanski u Beloj kući. Bračni par Biden tada je bio na otvorenom, bez maski.

U saopštenju Bele kuće se navodi da će dnevno obaveštavati javnost o zdravstvenom stanju predsednika.

Biden se pridružio dugačkoj listi svetskih lidera koji su bili pozitivni na COVID-19 od početka pandemije 2020. godine.

Britanski premijer Boris Johnson, francuski predsednik Emmanuel Macron, britanska kraljica Elizabeta II i desetine drugih lidera i visokih zvaničnika širom sveta prijavili su da su pozitivni na korona virus.

Bidenov prethodnik, Donald Trump, oboleo je od ove bolesti u oktobru 2020. pre nego što su vakcine bile dostupne.

XS
SM
MD
LG