Dostupni linkovi

Predsednik Šri Lanke podneo ostavku


Ostavka predsednika Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa
Ostavka predsednika Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa

Ostavka predsednika Šri Lanke Gotabaje Rajapakse biće zvanično objavljena 15. jula, rekao je predsednik parlamenta.

Rajapaksa je podneo ostavku kasno 14. jula, saopštila je kancelarija predsednika parlamenta Mahinde Jape Abejvardene, dodajući da će ostavka biti zvanično objavljena u petak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Demonstranti u glavnom gradu Šri Lanke, Kolombu, ranije su pristali da napuste vladine zgrade nakon pregovora sa predsednikom parlamenta.

Rajapaksa je pobegao iz zemlje 13. jula bez podnošenja ostavke. Prvo je otputovao na Maldive, a zatim u Singapur, gde je navodno predao pismo o ostavci tamošnjoj Visokoj komisiji Šri Lanke. Nakon toga je otputovao u Džedu u Saudijskoj Arabiji.

Predsednik parlamenta je zatražio da se originalno pismo ostavke pošalje na Šri Lanku sledećim dostupnim avionom iz Singapura.

Tenzije u Šri Lanki i dalje su visoke zbog vanrednog stanja koje je proglasila vlada. Oko parlamenta i drugih vladinih zgrada raspoređena je vojska.

Premijer Ranil Vikremesinge, koji je vršilac dužnosti predsednika, rekao je u parlamentu da će podneti ostavku i zatražio od Abejvardene "da imenuje premijera koji je prihvatljiv i za vladu i za opoziciju".

Masovni protesti izbili su tokom vikenda, a demonstranti su zauzeli predsedničku palatu i druge zvanične zgrade.

Demonstranti optužuju Rajapaksu za dugotrajnu, rasprostranjenu korupciju i loše upravljanje ekonomijom zemlje sa oko 22 miliona stanovnika. On je negirao optužbe za korupciju.

Kada Rajapakšina ostavka bude formalno potvrđena, parlament će se sastati 20. jula kako bi izabrao novog predsednika koji će dovršiti svoj mandat, koji ističe 2024. godine.

Izvor: Reuters, AFP i AP

XS
SM
MD
LG