Dostupni linkovi

Dejanović: Podržavam zabranu ultra-desničarskih organizacija


Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine Republike Srbija, 13. jul 2010.
Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine Republike Srbija, 13. jul 2010.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović u razgovoru za RSE kaže da se vandalizam prema onim koji su u manjini mora najoštrije osuditi. Ona je istakla da se iza agresije i rušenja Beograda ne sumnjivo krije politika, te da se moraju utvrditi činjenice i nakon toga drastično reagovati.

RSE: U prvim reakacijama iz Evrope konstatuje se da je napad na policiju tokom trajanja Parade ponosa jedan dramatičan događaj, ali i da je policija ustala u zaštitu prava manjina, međutim, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin veoma je kritičan i kaže da su institucije poražene i da se pokazalo da ne funkcionišu. Kako gledate na ovakvu ocenu?

Dejanović: Posle bojeve ima puno mudrih generala. Mislim da je država smogla snage i da je Parada ponosa poslala takvu poruku da Srbija čini korake da prava svih manjinskih grupa uvažava i da institucije sistema to počinju da sprovode i u životu. Da li još uvek ima netolerancije – ima. Međutim, prestroga je ocena prema institucijama sistema,a to onda umanjuje i podršku svima koji čine napore da naši koraci ka humanizaciji, ka EU i standardima koje želimo da postignemo budu sporiji.

RSE: Strahujete li da iza ovoga stoji neke sila, politička ili neka druga organizacija?

Dejanović: Nema sumnje da su protesti na beogradskim ulicama bili organizovani, s obzirom na sastav onih koji su ih ispoljavali, kažu da se radilo o deci od 16 ili 17 godina, ne znam koliko je ta procena tačna, tako da nema sumnje da su oni organizovani, nije se to moglo baš sponatano događati. Ali, među njima ne mogu se nalaziti borci demokratije, a kreatori svega jesu kreatori mračnjaštva, jer ne morate se slagati sa nekim, ali ne morate ni iskazivati vanadlizam.
Vandalizam nije bio samo odnos prema paradi nego prema državi - kaže Dejanović

RSE: Govori se o tome da je zaštita bila na adekvatnom nivou, ali jedan od huligana se popeo na zgradu parlameta čija ste vi predsednica.

Dejanović: U takvim događajima za očekivati je da će mete biti institucije, zato mi svi to i analiziramo da to nije bio samo odnos prema paradi nego prema državi. To što je sprečeno da se osim jednog ili dvojice učesnika popunu na paralemt, znak je samo kvalitetne organizacije onih koji su juče čuvali bezbednost grada, a da ne prekorače ovlašćenja i ono što posebno ističem jeste činjenica da je policija reagovala tako da je prosto izbegavala da reaguje na način koji bi se mogao protumačiti kao prekoračenje ovlašćenja, a obuzdavati nekoliko hiljada razjarenih maladih ljudi na način na koji su oni to činili, malo je policija u svetu koje to mogu da urade.

RSE: Pretpostavljam bi na osnovu svega ovoga što ste rekli mogli podržati ono što bi Ustavni suda za dva dana mogao da donese kao odluku, a to je zabrana određenog broja ulatra-desničarskih i nacionalističkih organizacija?

Dejanović: Vrlo podržavam.

RSE: U kontestu vaših ranijih izjava koje su bile krajnje afirmativne za gay populaciju, mnogi su se tokom Parade ponosa pitali da li ćete i vi doći. Zašto se niste pojavili?

Dejanović: Meni je žao jer imala sam privatnu obavezu mnogo ranije zakazanu, konkretno, radilo se o svadbi na kojoj sam bila kuma. Želela sam da dođem bar deo vreman, ali to nije bilo moguće jer je svadba bila van Beograda.
XS
SM
MD
LG