Dostupni linkovi

Predizborno zaključavanje parlamenta Srbije


Gojković objavila pauzu u radu Skupštine Srbije sve do završetka izbornog procesa
Gojković objavila pauzu u radu Skupštine Srbije sve do završetka izbornog procesa

Predsednički izbori u Srbiji, sada je to i zvanično, biće održani 2. aprila, a činjenicu da je vladajuća većina suspendovala rad republičkog parlamenta tokom predizborne predsedničke kampanje opozicija, pravni i politički eksperti smatraju zloupotrebom institucija.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je izbore za predsednika Republike za 2. april 2017. godine.

„Pozivam građane i želim da izaberu najboljeg kandidata koji će ozbiljno i odgovorno sarađivati sa Vladom Republike Srbije... Želim kandidatima da u kampanji ne zaborave građane Srbije, da poštuju građane i da se obraćaju kvalitetnim programima, a ne mržnjom. Želim da poštuju volju građana i da se bore na fer način“, rekla je Gojkovićeva.

U Skupštini Srbije su se, povodom raspisivanja predsedničkih izbora, okupili predstavnici opozicije i budući kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, u znak protesta zbog odluke da juče započeta sednica bude odložena za posle izbora.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je dan ranije donela krajnje neočekivanu odluku, da proglasi pauzu u radu parlamenta do kraja predsedničkih izbora, obrazloživši to time da želi da sačuva dostojanstvo skupštine.

Dodala je još da je opozicija “pokazala u šta bi se pretvorio rad parlamenta tokom predsedničke kampanje” te da to “ne bi bile sednice parlamenta”.

“Njihova namera je bila da parlament pretvore u nešto drugo”, kazala je Gojkovićeva i ponovila da zbog toga stoji iza svoje odluke.

Opozicioni predsednički kandidat Vuk Jeremić, ali i drugi učesnici izbora, na tu odluku oštro su reagovali.

„Za razliku od lažnih državnih udara o kojima se ranije govorilo, ove nedelje se dogodio pravi državni udar“, rekao je budući predsednički kandidat Vuk Jeremić, aludirajući na suspendovanje rada Narodne skupštine.

"Zahtevamo od Aleksandra Vučića da odblokira rad Skupštine, da podnese ostavku na mesto premijera, ukoliko se kandiduje za predsednika Srbije i da omogući fer izbore. Ukoliko Vučić pozitivno ne odgovori na naše zahteve, preduzećemo zajedničke korake u odbrani ustavnog poretka", rekao je Jeremić.

Za razliku od lažnih državnih udara o kojima se ranije govorilo, ove nedelje se dogodio pravi državni udar: Vuk Jeremić
Za razliku od lažnih državnih udara o kojima se ranije govorilo, ove nedelje se dogodio pravi državni udar: Vuk Jeremić

Vučić je izgubio izbore jer se nije opredelio za demokratsku borbu, rekao je drugi kandidat Saša Janković i pozvao vlast da vrati institucije gde im je i mesto.

„Pozivam vlast da vrati institucije tamo gde im je mesto, nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu“, rekao je Janković.

Parlament, istakao je, mora da radi redovno, izbori moraju da budu regularni, onaj ko ih čini neregularnim, ruši Srbiju.

Ako je neko bio prozivan da podnese ostavku na svoju funkciju, to sam bio ja, minimum minimuma to treba da uradi i Vučić, poručio je Janković.

Pozivam vlast da vrati institucije tamo gde im je mesto, nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu: Saša Janković
Pozivam vlast da vrati institucije tamo gde im je mesto, nadam se da nećemo biti u situaciji da pozivamo građane da nam pomognu: Saša Janković

Lider pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović ocenio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić juče suspendovao Skupštinu i uveo “svojevrsno vanredno stanje” što je neprihvatljivo.

“Vučić je u paničnom strahu od gubitka izbora i suspenduje insitucije sistema da ne izgubi izbore”, naglasio je lider DJB-a, ističući da je “bez presedana” da Vučić predsedničku trku trči sa pozicije premijera.

I drugi opozicioni lideri, čelnici LDP-a i LSV-a najavili su da će vrlo brzo doneti konačne odluke o načinu svog učešća na izborima.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, reagujući na zahteve opozicije da Vučić podnese ostavku na mesto premijera i da parlament nastavi regularan rad, rekao je da ne vidi razlog za podnošenje ostavke od strane Vučića, a da je parlamentarna pauza u skladu sa Ustavom.

Poslanica opozicione Demokratske stranke Nataša Vučković u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da predsednica Skupštine ima pravo da proglasi pauzu skupštinskog zasedanja, ali da za to nije pružila prihvatljivo obrazloženje

„Poslovnički za to postoji mogućnost, ali ta odluka predsednice Skupštine Srbije jeste zloupotreba poslaničke većine koja ne želi da se čuju mišljenja opozicije tokom predsedničke predizborne kampanje. Obrazloženje koje je Maja Gojković dala za pauzu u radu Skupštine je da time želi da sačuva dostojanstvo parlamenta, ali se postavlja osnovano pitanje zbog čega dostojanstvo parlamenta nije moguće sačuvati ukoliko parlament radi svoj posao tokom redovnog zasedanja i kada su u toku predsednički izbori“, kaže Nataša Vučković.

SNS istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i sve stranke vladajuće koalicije
SNS istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i sve stranke vladajuće koalicije

U situaciji kada su u toku parlamentarni izbori, pojašnjava ona, normalno je da Skupština ne radi jer je raspuštena, ali nema paralele između takve situacije i ove u kojoj se danas nalazimo jer parlament potpuno nesmetano može da se bavi zakonodavnom aktivnošću.

Takav korak, smatra Boban Stojanović, doktorant na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, osim što je nezabeležen u novijoj istoriji evropskog parlamentarizma, faktički predstavlja ukidanje Skupštine dok se ne okončaju predsednički izbori.

“Bukvalno ukinuti parlamentarizam dok ne prođu predsednički izbori da se ne bi davala besplatna promocija opozicionim strankama, kojih u nacionalnim medijijma praktično i nema - šta je to nego urušavanje demokratije kada premijer trči predsedničku trku? Taj argument predsednice Narodne skupštine da neće dozvoliti, da kažem, cirkus u Skupštini ne sme da bude argument za ovo što je učinjeno”, upozorava Stojanović.

On kaže da Skupština neće moći da kontroliše rad Vlade, niti da donosi zakone, koji se učestalo usvajaju po hitnom postupku zbog navodne žurbe na putu evropskih integracija Srbije.

“Kažu nam da je neophodno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravom Evropske unije, a sada takoreći ukidaju parlament na čak možda i mesec i po dana pod ovakvim obrazloženjem. To iskazuje na potpuno različit pristup nekim temama u zavisnosti od toga kako to u datom trenutku odgovara vladajućoj političkoj opciji. To će svakako imati najveće negativne posledice po sam parlamentarizam u Srbiji”, zaključuje politikolog Boban Stojanović.

I Bogoljub Milosavljević, profesor prava na Union univerzitetu smatra da nije bilo nikakve potrebe za prekidom rada parlamenta zbog predsedničkih izbora.

„Vreme početka dva redovna zasedanja Skupštine Srbije, prvog radnog dana u martu, odnosno, u oktobru, jeste nešto što je fiksirano Ustavom i zakonodavstvom i tu nema nekih posebnih razloga za odlaganje koji se sada navode – navodno čuvanje dostojanstva Skupštine zbog toga što bi se ona mogla upotrebiti kao tribina za neke kampanje – prosto je to stvar gde je jasno da se krše odredbe najviših pravnih akata. Skupština, ipak, treba da radi“, kaže Milosavljević.

Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja
Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja

Sudeći prema dosadašnjim najavama, u trku sigurno ulazi dvocifren broj kandidata. Srpska napredna stranka istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i sve stranke vladajuće koalicije.

Kandidature su podneli i Vuk Jeremić, iza koga su stali neki poslanici u Skupštini Srbije koji su u međuvremenu oformili i svoj poslanički klub i Socijaldemokratska stranka, kao i Saša Janković, doskorašnji Zaštitnik građana, koji je dobio podršku Demokratske stranke i Nove stranke.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. U takozvanom drugom krugu, učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a pobeđuje onaj koji dobije veći broj glasova.

Mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG